Linkuri accesibilitate

„Pentru a putea viețui împreună, trebuie să ne cunoaștem.”


Pe marginea Festivalului de Film Evreiesc - București 2011.



41 de filme, dintre care 29 in premiera in Romania, productii laureate cu prestigioase premii internationale, cum ar fi Cannes, Cesar, Oscar si Sundance, au fost proiectate timp de o saptamina la mai multe cinematografe din capitala Romaniei, unde recent a avut loc prima editie a Festivalului de Film Evreiesc, Bucuresti 2011, organizat de NOI Media Print si Fundatia Culturala Art Promo, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Relateaza Lucian Stefanescu:

Festivalul de Film Evreiesc - București 2011
Festivalul de Film Evreiesc - București 2011
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00
Link direct


Festivalul face parte dintr-o retea de peste 130 de manifestari similare organizate in intreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival, care celebreaza valorile culturale si artistice evreiesti. In comunicatul de presa oficial al organizatorilor acestui festival se spune ca prima editie a Bucharest Film Festival are ca obiectiv „informarea publicului român privind cultura si traditiile evreiesti, precum si educarea tinerilor in sensul tolerantei interetnice si religioase”.



Un festival de amploare, avind in vedere durata lui,

calitatea filmelor prezentate, succesul la public, dar si personalitatile care au facut parte din Consiliul Onorific, dintre care ii amintim aici pe ambasadorul Israelului la Bucuresti Dan Beno Eliezer, Radu F. Alexandru, secretarul comisiei pentru cultura, culte, arta si mass media a Senatului Romaniei, si Erwin Simsensohn, presedintele Comunitatii evreilor Bucuresti.

Despre selectia si rostul primei editii a Festivalului de Film Evreiesc Bucuresti, in cele declarate „Europei Libere” de directorul festivalului Paul Ghitiu, care porneste de la declaratia de intentie a festivalului: „Pentru ca să putem viețui împreună, trebuie să ne cunoaștem.”

Festivalul de Film Evreiesc, Bucuresti 2011 a gazduit si citeva evenimente conexe, doua dezbateri publice (una despre Benjamin Fondane – cineast, a doua despre destinul artististic al evreului), si o expozitie de fotografie cu totul exceptionala, realizata de asociatia Centropa, si intitulata „Martori evrei la un secol european”.

E vorba de un prim proiect de istorie orala, care prezinta fotografii vechi de familie insotite de povestile lor. Centropa a stat de vorba cu aproape o mie trei sute de evrei in virsta care locuiesc in Europa Centrala si de Est, in fosta Uniune Sovietica, si din comunitatile sefarde din Grecia, Turcia si Balcani.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG