Linkuri accesibilitate

28.06 - București: Adrian Năstase despre legea statului maghiarilor din afara graniţelor Ungariei


Adrian Năstase în 2006
Adrian Năstase în 2006

Adrian Năstase: „cred că s-a dorit utilizarea acestei legi în cadrul politic electoral; din pacate s-a creat o zonă de tulburenţă pe care sper să o putem elimina prin consultări”.



28 iunie 2001

Actualitatea (Reporter: Dan Alexe)

Interviu cu premierul Adrian Năstase despre legea statului maghiarilor din afara graniţelor Ungariei.


„[...] Avem de recuperat diferenţele enorme faţă de ţările din Uniunea europeană şi de aceea, o formulă care să ne asigure integrarea cu un sprijin economic intens, ar fi interesant. În final, dacă Europa vrea să fie competitivă la nivel mondial, va trebui să se organizeze politic”.

Premierul român încearcă însă să explice motivul pentru care România are obiecţii la legea maghiarilor din afara graniţelor, adoptată recent de parlamentul din Ungaria:

„Identitatea culturală, spirituală este un lucru, este tentaţia de a proteja minorităţile faţă de tentaţiile de asimilare a majorităţilor. Este punctul de vedere apărat în convenţiile internaţionale care apără drepturile omului sau ale minorităţilor. Nimeni nu vorbeşte însă de drepturile sociale şi economice. Când intrăm pe o segregare etnică, în momentul când este vorba de drepturi economice şi sociale, orice abuzuri devine posibile. Şi după aceea, orice acţiune politică în interiorul unui stat. [...]

Vedeţi imediat reacţia PRM-ului în România de a cere impunerea unor limitări ale drepturilor politice pentru că legea acordă avantaje economice şi sociale. Există un risc de a introduce în protecţia minorităţilor, mai ales în exterior şi nu în propria ţară, drepturile economice şi sociale.
Dacă guvernul de la Budapesta este atât de preocupat de drepturile sociale şi economice de ce nu le acordă minorităţilor care trăiesc în Ungaria? Şi dacă tot se acordă în afara graniţelor, de ce numai în anumite ţări, nu în toate?
[...]

Cred că lucrurile sunt destul de clare, cred că la un moment dat s-a dorit utilizarea acestei legi în cadrul politic electoral, din pacate s-a creat o zonă de tulburenţă pe care sper să o putem elimina prin consultări”.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG