Linkuri accesibilitate

Freedom House: erodarea continuă a democrației în nouă republici post-sovietice


Raportul „Țări în tranziție” 2011 și state condamnate la stagnare politică de durată.



Când, în ianuarie, au izbucnit revoltele pro-democraţie în nordul Africii, în Tunisi şi după aceea Egipt, mulţi analişti au văzut o analogie cu ce s-a întâmplat în Europa de est în 1989. De acolo şi denumirea de „primăvara arabă” - o trimitere, desigur, la primăvara de la Praga. Numai că genul acesta de paralele sunt destul de mecanice si simpliste. Acum însă, Freedom House, organizaţia internaţională pentru democraţie, se uită la fostul spaţiu sovietic, din perspectiva revoltelor arabe. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere la New York, Nikola Krastev:

Freedom House: Raportul „Țări în tranziție” 2011
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct


În raportul „Ţări în tranziţie” 2011, care se bazează pe date din 2010, Freedom House găseşte că în multe foste republici fost sovietice, cu excepţia celor baltice şi a Moldovei sau Georgiei, există realmente potenţialul unor revolte care amintesc de primăvara arabă. Mai precis, Freedom House crede că în aceste ţări sunt de găsit o serie de elemente, fie că este vorba de regimuri autoritare, de corupţie la toate nivelele sau de concentrarea întregii puteri economice în mâinile câtorva oligarhi, elemente care erau prezente şi în ţările arabe, în momentul când au izbucnit revoltele.

Freedom House admite însă că un cumul mecanic de circumstanţe nu provoacă neapărat aceeaşi reacţie. Christopher Walker, director de studii la Freedom House, explică faptul că în nouă din ţările analizate s-a remarcat o erodare continuă a democraţiei, o reducere treptată a datoriei autorităţilor de a se justifica în faţa electoratului.
Sunt regimuri din ce in ce mai autoritare, fără nici o înclinaţie spre reformă şi mai ales fără alternativă politică la orizont.

Şi totuşi, ce criterii a folosit Freedom House pentru a compara ţările autoritare din fostul spaţiu sovietic cu cele din Orientul Mijlociu sau nordul Africii ? Christopher Walker precizează că Freedom House are o serie de indicatori, pentru a stabili gradul de democratizare a unei ţări. Şi au comparat evoluţia regimurilor autoritare post-sovietice cu cele arabe.

Freedom House a constatat absenta unei voinţe pentru reformă, combinată cu o corupţie extinsă la mai toate nivelele, condiţii similare cu cele din ţările arabe. Mai mult, Christopher Walker atrage atenţia asupra unei particularităţi: din cele nouă foste republici considerate autoritate, numai două au lideri în vârstă: Uzbekistanul şi Kazahstanul. În restul ţărilor, liderii sunt relativi tineri: preşedintele azer are 49 de ani, preşedintele tadjik 58, premierul Rusiei, Vladimir Putin, la fel, iar preşedintele Rusiei Medvedev nu are încă 50 de ani. Ceea ce înseamnă că „biologia” nu va juca nici un rol într-o eventuală schimbare de putere. Sunt ţări care par condamnate pentru ani buni la stagnare politică, este de părere Christopher Walker de la Freedom House.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG