Linkuri accesibilitate

Valentina Naforniţă: „Sper să ajung acolo unde doresc, prin muncă“


Valentina Naforniță
Valentina Naforniță

Un interviu cu soprana moldoveană, câştigătoare a Concursului Mondial de Canto de la Cardiff, organizat de BBC.







Europa Liberă: Valentina, viața este nedreaptă. Dacă dumneata nu luai premiul ăsta, lumea n-ar fi știut despre dumneata sau era inevitabil să apari în prima linie?

Soprana Valentina Naforniţă în dialog cu Vasile Botnaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:59 0:00
Link direct


Valentina Naforniţă: „Eu cred ca lumea ar fi știut, pentru că deja după prima etapă se afla și oricum lumea a venit acolo să vadă cine o să reprezinte țările respective la Cardiff, și este foarte important să ajungi acolo; lumea era prezentă din primele zile să vâneze tinerii ajunși la Cardiff, și deja până să ajung în finală, până să merg duminică să cânt, am primit câteva oferte, am dat interviuri cu oameni foarte importanți din lumea muzicii.”

Europa Liberă: Dar acasă?

Valentina Naforniţă: „Da, au auzit doar în momentul în care s-a spus că am intrat în finală. Am citit un articol „O moldoveancă a intrat în finala Cardiff”. Dacă nu luam acest premiu probabil nu se făcea atât de mare tam-tam.”

Europa Liberă: Dar, uite, este o nedreptate. Trebuie să ajungi cosmonaut, să te lansezi pe orbită ca acasă la un moment dat să se afle: domnule, uite avem și noi un cosmonaut. Cum e sentimentul ăsta că uite ai revenit pe cal alb acasă și toată lumea te curtează și vrea să te vadă, să afle, cine e Valentina aia?

Valentina Naforniţă
Valentina Naforniţă: „De curtat nu mă curtează nimeni, n-am observat eu. Da, exact, televiziunile. Este foarte plăcut, dar nu sunt foarte surprinsă, cred ca așa e normal.

Totuși este un concurs foarte important, de talie mondială, nu doar europeană. Mă simt foarte bine și foarte plăcut să știu ca lumea este interesată măcar și acum, dar totuși și-au deschis ochii și au văzut și această parte a artei.”

Valentina Naforniţă: „Singer of the World 2011”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:08 0:00
Link direct



Europa Liberă: Ți-a venit la vreme dumitale recompensa asta sau prea devreme, prea târziu?

Valentina Naforniţă: „Cred că este momentul oportun. Exact acum îmi încep cariera, să zic, și pe plan internațional și cred că este numai bine. Acum sper să mă mențin în top.”

Europa Liberă: Până acum, probabil, ai avut mai multe ocazii să te confrunți cu atitudinea lumii față de Moldova, care e o țară furnizoare de diferite probleme pentru Europa, din când în când mai furnizează și câte o vedetă de cultură, de artă. Dumneata ai venit acum - un nou exponent. În exterior cum te simți, drept moldoveancă?

Valentina Naforniţă: „Eu mă simt foarte bine, las la o parte toate problemele astea, - pentru că le-am avut și o să le avem mereu, - ale țării noastre, ale culturii noastre că nu este foarte importantă pentru noi, nu știu de ce, pentru că, de fapt, noi asta ar trebui să promovăm.

Sper ca să ieșim un pic, să ne dezlănțuim și să vedem lucrurile foarte, foarte importante și adevărate ale culturii în Republica Moldova, pentru că sunt oameni foarte și foarte talentați. De când stau în România, mă întâlnesc mereu cu foarte mulți moldoveni de acolo și rămân plăcut surprinsă de cât de talentați putem fi. Să știți că mereu în multe chestii noi suntem primii, chiar și acolo.”

Europa Liberă: În visele dumitale îți propuneai să ajungi la altitudinea asta sau crezi că este doar prima treaptă? Când și unde ai de gând să ajungi? Noi, profanii, știm că La Scala este o treaptă de vârf.

Valentina Naforniţă
Valentina Naforniţă: „La Scala sau, uitați-vă, chiar și la Viena este una dintre cele mai importante scene, eu am ajuns deja acolo și sunt foarte fericită de acest lucru. Nu mi-am făcut planuri exacte, însă mi-am dorit mereu și am mers și am tins cât mai sus și îmi doresc foarte mult să ajung cât mai sus, de aceea muncesc și nu iau în considerare unele vorbe sau piedici, obstacole sau chestii de genul ăsta. Eu merg înainte, studiez și sper să ajung acolo unde doresc prin muncă, normal.”

Europa Liberă: Totuși ai plecat la BBC de la București, nu de la Chișinău.

Valentina Naforniţă: „Eu sunt studentă la București la Universitatea de Muzică, așa că am fost prezentă acolo la acea audiție. S-a ținut la București, normal că nu era să vin aici ca să dau acea audiție, am dat-o acolo. Important e că am mers acolo și am reprezentat Moldova. Adică chiar și la audiție când m-am prezentat eu am zis ca sunt din Republica Moldova, adică nu sunt româncă, să știe exact domnul ce ascultă și să știe mai multe despre mine. Oricum s-a interesat, a știut de valorile care le avem în țară. Mi-am continuat studiile la București și de aceea am mers de acolo la acea audiție.”

Europa Liberă: De acum înainte tot ai să reprezinți Moldova, nu?

Valentina Naforniţă: „Normal, asta este patria mea, mai ales că primul pas a fost făcut ca și moldoveancă. Eu am și cetățenie română, dar oricum meritul îl au și profesorii mei de la Conservator, cu siguranță, marea soporană Maria Slătinaru-Nistor; și acum studiez cu doamna Eleonora Enăchescu, care m-au ajutat foarte mult ca să obțin ceea ce am obținut.”

Europa Liberă: Cum s-a întâmplat că ai ales un domeniu în care este foarte multă nesiguranță? Artiștii sunt condamnați să trăiască o viața nesigură, de regulă cu nevoi. Foarte puțini ajung să aibă o recompensă materială pe potrivă. De ce ai ales această cale?

Valentina Naforniţă
Valentina Naforniţă: „În primul rând te satisface sufletește și, nu știu, pe noi, ca moldoveni, ne interesează foarte mult acest aspect: să fim noi mulțumiți în suflet. Îmi place foarte mult să fac ceea ce fac, mă simt foarte bine pe scenă, cu publicul în fața mea, e o stare de nedescris și contează foarte mult asta pentru noi. După aceea mai vine și starea financiară, care, dacă faci meseria aceasta la un nivel înalt și la cum doresc să pot să o fac, în lume, în afara Moldovei, se răsplătește bine și asta. Nu așa dintr-o dată, probabil.”



Europa Liberă: Pot să îndemn tinerii care se uită acum la dumneata să nu aștepte imediat o recompensă?

Valentina Naforniţă: „Cu siguranță, recompensele Doamne - Dumnezeule vin cu greu, foarte mult greu. Am trecut prin momente... Lumii n-o să-i vină să creadă că am 24 de ani și ce poți să trăiești până la vârsta asta, ce momente poți să ai?

Dar au fost momente foarte, foarte grele despre care poate nici părinților nu le spuneam pentru ca nu vroiam să-i indispun. Am încercat să trec singură peste ele pentru că se poate, cu ajutorul lui Dumnezeu. Dacă îți dorești foarte, foarte mult, poți să mergi înainte, obstacole sunt mai ales în cariera asta. Sunt obstacole de nedescris, nici nu te aștepți, sunt răutăți diferite. Dar nu trebuie să plecăm urechea și să ne vedem de-ale noastre, indiferent ce ne pune viața la încercare.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG