Linkuri accesibilitate

„Dacă Băsescu a greşit - şi a greşit!” (Adevărul)


„Cât este rea-voinţă, nepricepere, neputinţă, absenţa unei alternative reale în efectul ultim al tuturor greşelilor sale?” (România liberă)



In centrul atentiei comentatorilor stau pe mai departe afirmatiile presedintelui Traian Basescu depre abdicarea regelui Mihai I la 30 decembrie 1947, care ar fi fost un act de tradare a interesului national. Cu acelasi prilej, Basescu a mai spus ca ar fi dat, ca si Ion Antonescu, ordinul de trecere a Prutului, pentru ca Romania avea atunci un aliat (Germania) si un teritoriu de recuperat (Basarabia).

In Adevarul, Ovidiu Nahoi gaseste ca sunt pozitii inacceptabile in secolul XXI: „Când spui azi că ai fi mers cu Hitler, trebuie să fii conştient că asta va zgâria urechi sensibile la Berlin, Ierusalim, Moscova şi în alte părţi. Merită, pentru câteva voturi de la nostalgicii naţional comunismului şi de la creierele rase ale extremei drepte?”

Alaturat, un comentariu de Grigore Cartianu se refera la reactia fostului presedinte Ion Iliescu, care a fost una in apararea Regelui Mihai. Jurnalistul de la Adevarul reaminteste: „Înainte de a se reconcilia cu Regele Mihai, Iliescu l-a fugărit pe autostradă ca pe un borfaş şi a asmuţit asupra lui, în imundele fiţuici „Dimineaţa” „Azi”, „Europa" şi „România Mare”, ca şi la Televiziunea Română condusă de Răzvan Theodorescu, cele mai abjecte haite de vorbeţi şi scribălăi, care l-au îngropat pe fostul suveran sub un potop de calomnii”.

Cartianu continua pe acelasi ton: „Dacă Băsescu a greşit - şi a greşit! -, lăsaţi-ne pe noi să-i luăm apărarea Regelui Mihai! Nu vă mai băgaţi voi, cei care l-aţi umilit în 45 de ani de comunism şi în primii ani de postcomunism!”.

Dan Cristian Turturica (Romania libera) il invita pe presedintele Basescu sa aleaga in ce fel ii vor fi judecate istoric faptele, din moment ce domnia sa a considerat ca abdicarea regelui a dovedit ca ar fi fost „sluga la rusi”. „Cât este rea-voinţă, nepricepere, neputinţă, absenţa unei alternative reale sau influenţă a contextului internaţional în efectul ultim al tuturor greşelilor sale?” – aceasta este dilema sub care se va scrie despre Basescu, iar seful statului ar trebui sa o stie.

In sfarsit, un comentariu al comentariilor. Pe site-ul Hotnews, Paul Aligica se vede nevoit sa-si re-argumenteze pozitia fata de acest subiect: nu are miza, e o furtuna intr-un pahar cu apa, nu justifica retorica pro-monarhica si anti-Basescu a oamenilor politici, dar si a jurnalistilor si intelectualilor din Romania.
XS
SM
MD
LG