Linkuri accesibilitate

UE acceptă aderarea Croaţiei în 2013


Datoriile Greciei, admiterea Croaţiei în UE şi reintroducerea controalelor la frontieră în zona Schengen – temele centrale ale reuniunii UE.


La Bruxelles, liderii din ţările UE au discutat astăzi despre continuarea extinderii prin primirea Croaţiei, probabil peste doi ani şi despre viitorul spaţiului Schengen... În capitala Belgiei se află şi corespondenta noastră Liliana Barbăroşie, care ne-a dat mai multe detalii despre summitul european.

Liderii UE au decis sa intinda o mina de ajutor Greciei care este la un pas de a intra in incapacitate de plata. Grecia poate insa conta pe urmatoarea transa de 12 miliarde de euro din imprumutul convenit anul trecut doar daca parlamentul elen va adopta cit de curind un pachet dur de masuri de austeritate pentru urmatorii cinci ani in valoare de 78 de miliarde de euro.

In schimbul asigurarilor date de premierului elen, Georgios Papandreou, care a spus la Bruxelles ca va reusi sa introduca masurile cerute de UE in ciuda impotrivirii opozitiei si a populatiei, liderii comunităţii europene ar putea da unda verde unui nou program de ajutor financiar pentru Atena, aproape similar cu împrumutul anterior de 110 miliarde, dar care s-a dovedit a fi insuficient.

„Nu este numai o unda verde, ci si un semnal pozitiv pentru viitorul Greciei”, a declarat Papandreou.

Pe de altă parte, cancelara Germaniei Angela Merkel a atras atentia că decizia privind noul imprumut va depinde in masura totala de faptul daca programul guvernamental de austeritate va trece sau nu de parlamentul elen in zilele urmatoare.

Cu o veste buna a plecat de la summit Croatia, tara care aspira de mai multi ani la aderare si care a primit o incurajare clara ca ar putea fi primita in UE pina in 2013. Liderii europeni au acceptat astazi finalizarea negocierilor cu Zagrebul, dind unda verde inchederii ultimelor capitole, dar fara a preciza o data exacta pentru aderare. Comitatea europeana va continua sa monitorizeze tara balcanica, pina la aderare si in special in domeniul justitiei si al libertatilor fundamentale.

Summit-ul s-a incheiat si cu o decizie de aprobare a unei reforme ce le va permite statelor europene sa reintroduca controale la frontierele naţionale, în cadrul spaţiului Schengen, atunci când un stat membru este considerat deficitar.

Reforma este urmare a tensiunilor dintre Franta si Italia legate de sosirea masiva de imigranţi din Tunisia şi Libia. Masura nu este agreata de toate membrele uniunii, dar liderul francez, Nicolas Sarkozy, i-a linistit spunind ca nu este vorba despre o ingradire, ci despre o controlare a libertatii de circulatie.
XS
SM
MD
LG