Linkuri accesibilitate

Gestul total gratuit al președintelui Băsescu (Adevărul)


„Un atac nedemn si prost plasat” (România Liberă).



Furtuna totala in presa de la Bucuresti. Presedintele Traian Basescu este criticat dur, inclusiv de comentatori care i-au fost pana acum favorabili, dupa ce l-a acuzat de regele Mihai de tradarea interesului national prin abdicarea de la 30 decembrie 1947. I

n emisiunea televizata in care a facut aceasta afirmatie, a lasat sa scape si sintagma regele - „sluga la rusi”. Toate acestea sunt un gest „samavolnic si total gratuit”, crede Lucian Pop de la Adevarul. „Lipsă de respect faţă de instituţia care a creat România modernă şi faţă de un personaj tragic al unor vremuri înfiorătoare”, de asemenea „interpretare grosolană, răuvoitoare şi stupidă a istoriei” – scrie in acelasi ziar Grigore Cartianu.

„Un atac nedemn si prost plasat” – este verdictul lui Cristian Campeanu in Romania libera. In fine, „crima de lezmajestate”, Dan Tapalaga de la Hotnews, chiar daca nu mai exista institutia regalitatii, care sa pedepseasca asa ceva.

De aici incolo e si mai rau: multi dintre comentatori vad in iesirea presedintelui Traian Basescu confirmarea defectelor ale sale. Unii reamintesc replici scapate de sub control, care au fost munitie de presa vreme indepungata („tiganca imputita”, de exemplu), altii ii bat obrazul pentru ca ii pune in mare dificultate pe putinii sustinatori pe care ii mai are.

Cristian Campeanu nu ezita insa sa scrie „Traian Băsescu nu a fost niciodată altceva decât o soluţie de avarie. Merită susţinut pentru reformele pe care le promovează, merită susţinut pentru lupta anticorupţie şi destructurarea Sistemului, dar atât. Traian Băsescu a fost o soluţie alternativă la Năstase, la Geoană sau - Doamne fereşte! - la trio-ul Voiculescu, Ponta&Antonescu, dar nu a fost niciodată omul de la care cineva să aştepte să aşeze România în vechile făgaşe de normalitate. Dacă ar fi vrut să intre cu adevărat în istorie s-ar fi retras înainte de terminarea celui de-al doilea mandat şi l-ar fi rechemat pe Rege să îşi reia locul pe tronul de pe care a fost alungat de comunişti.” (în România liberă).
XS
SM
MD
LG