Linkuri accesibilitate

Statele Unite: tensiuni și dezacorduri pe fundal pre-electoral


Negocierile pentru aprobarea ridicării limitei datoriei publice americane pînă la 14,29 bilioane de dolari au fost momentan suspendate.



Odata cu apropierea alegerilor in Statele Unite – programate in 2012 - tensiunile dintre taberele politice se accentueaza si manifestarea lor predilecta o constituie dezacordurile bugetare. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Tensiunile dintre democrati si republicani s-au accentuat intr-adevar, delegatia republicana retragindu-se de la negocierile bipartizane, vizind reducerea deficitului bugetar in Statele Unite. Liderul majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, Eric Cantor s-a retras spunind ca s-a ajuns la un impas cu privire la includerea unor majorari de impozite, intre masurile preconizate. Celalalt republican de la negocieri, senatorul de Arizona, Jon Kyl s-a retras si el la putin timp dupa aceea spunind ca impasul poate fi rezolvat doar la cel mai inalt nivel – adica presedintele Obama si presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner.

Convorbirile actuale nu vizeaza bugetul ca atare ci aprobarea ridicarii limitei datoriei publice americane pina la 14,29 bilioane de dolari. Ministerul de Finante a anuntat ca daca guvernului federal nu i se permite sa se imprumute, atunci el va intra in incapacitate de plata la 2 august. Expertii de la minister spun ca o astfel de evolutie va readuce recesiune.

Convorbirile grupului de lucru, condus de vice-presedintele Biden au fost suspendate, ideea fiind ca acum doar presedintele si liderii celor doua camere ale Congresului pot ajunge la un acord. Surse de la Congres si Casa Alba se mentin optimiste ca acordurile de principiu la care a ajuns grupul bipartizan sint o fundatie solida pentru ca liderii sa ajunga la o intelegere. Deputatul Cantor a spus ca grupul a identificat potentiale reduceri bugetare de peste 2 bilioane de dolari, in urmatorii zece ani. O sursa democrata a spus ca de fapt cifra e de doar 1,2 bilioane.

Scopul lucrarilor grupului a fost sa identifice ceea ce partile au in comun, masurile cu care sint dispuse sa fie de acord. Acum urmeaza partea cea grea, compromisul in legatura cu partile cu care nu sint de acord. Obama si Boehner au jucat golf impreuna - pentru a stringe relatiile personale - si s-au intilnit si inainte de alocutiunea presedintelui cu privire la retragerea fortelor americane din Afganistan. Saptaminile urmatoare vor arata daca reporturile dintre cei doi depasesc faza simbolica si se pot materializa in politici comune.
XS
SM
MD
LG