Linkuri accesibilitate

Pacea reală nu poate fi instalată în Afganistan decît printr-o soluție politică


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama

Barack Obama: „preşedintele Karzai are aceleaşi interese strategice cu ale noastre.”



Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama a anunţat retragerea a 10 mii de militari americani din Afganistan până la sfârşitul anului şi a încă 23 de mii până vara viitoare.

Un interviu cu președintele Statelor Unite, Barack Obama
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct


Într-un interviu cu Vocea Americii, Obama a precizat că retragerea nu este altceva decât dovada justeţei deciziei pe care a luat-o cu doi ani în urmă de a mări cu 30 de mii, contingentul din Afganistan.

Interviu cu președintele american Barack Obama (1/2)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:32 0:00
Link direct



„Am făcut progrese imense în această perioadă, a continuat preşedintele, am antrenat încă 100 de mii de forţe afgane de securitate, am reuşit să scoatem regiuni cheie, precum Kandahar sau Helmand de sub controlul miliţiilor Taliban”.

Mai mult, preşedintele s-a declarat convins că până în 2014, misiunea de a asigura securitatea ţării va fi transferată, în întregime, forţelor afgane.

Obama ţinut să precizeze că înainte de a anunţat începerea retragerii, s-a consultat cu ţările care participă la misiunea din Afganistan, cu secretarul general NATO pentru a evita ca şi aceste ţări să înceapă să se retragă. Mai ales că Statele Unite rămân cu aproape 70 de mii de militari în Afganistan, nivelul dinainte de suplimentarea din 2009.

Cât priveşte declaraţiile destul de critice la adresa Statelor Unite şi NATO, făcute în ultimul timp de preşedintele afgan Karzai, Obama le-a pus pe seama situaţiei încordate şi complicate din această ţară. „Dar preşedintele Karzai are aceleaşi interese strategice cu ale noastre” – a continuat Barack Obama. Motiv pentru care rămâne un partener solid al Statelor Unite la fel ca şi guvernul pakistanez.

Interviu cu președintele american Barack Obama (2/2)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:00 0:00
Link direct



Oricum, de când grupurile teroriste s-au instalat în zona de graniţă afgano-pakistaneză, Statele Unite pun Afganistanul şi Pakistanul laolaltă, când îşi stabilesc strategia pentru a combate terorismul. O luptă de care Pakistanul are cel puţin la fel de mult de profitat, a conchis preşedintele Obama.

Ar trebui negociat şi cu miliţiile Taliban sau cel puţin cu anumite elemente pentru a asigura stabilitatea politică a Afganistanului? Pacea reală, crede preşedintele american, nu poate fi instaurată decât printr-o soluţie politică, prin negocieri dar condiţionate: oricine vrea să participe la discuţii trebuie să fi rupt orice relaţie cu reţeaua teroristă al Qaeda.

În încheierea interviului, preşedintele american a reamintit partenerilor europeni din NATO că, pe măsură ce se schimbă şi se lărgeste rolul Alianţei Nord-Atlantice, şi pe măsură ce cresc presiunile bugetare, europenii trebuie să devină parteneri egali cu Statele Unite în NATO, mai precis să împartă costul şi responsabilitatea unor misiuni viitoare.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG