Linkuri accesibilitate

Un inexplicabil atac prezidențial la adresa fostului monarh al României


Regele Mihai la Praga în 2005
Regele Mihai la Praga în 2005

Traian Băsescu a făcut o paralelă cel puțin discutabilă între mareșalul Ion Antonescu și Regele Mihai.



În România împlinirea a 70 de ani de la atacul Germaniei naziste şi aliaţilor ei împotriva Uniunii Sovietice a declanşat un nou scandal politic – legat de rolul pe care l-a jucat în vremea aceea Regele Mihai. Relatează de la Bucureşti Sabina Fati.

Corespondența zilei de la București
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct


Regele Mihai are 90 de ani si este singurul supravietuitor dintre sefii de stat din perioada celui de al Doilea Razboi Mondial. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a vorbit ieri intr-un interviu televizat despre rolul Regelui Mihai la finele Razboiului Mondial spunind ca abdicarea fostului suveran la 30 decembrie 1947 ar fi fost „un act de tradare a interesului national al Romaniei”.

Mihai a fost uns pentru a doua oara rege in 1940 la 19 ani, in vremuri tulburi, fara sa mai treaca de girul Parlamentului, fiind folosit de guvernul maresalului Ion Antonescu doar de fatada. Prea tinar, izolat de fortele democratice, si lipsit de experienta, Mihai de Romania a reusit impreuna cu mama sa Regina Elena sa salveze multe familii de evrei, dar nu a avut mijloace pentru a se impune in politica. Totusi, in 1944, Regele Mihai s-a asociat politicienilor care aveau legaturi cu Aliatii, iar pe 23 august a rostit celebra „Declaratie catre tara” prin care Romania se alatura statelor anti-fasciste.

Potrivit istoricilor, trecerea Romaniei in tabara Aliatilor, a scurtat al Doilea Razboi Mondial cu sase luni, salvind zeci de mii de vieti. Aceasta miscare a Regelui Mihai a dus la recuperarea Nordului Transilvaniei. Pentru rolul jucat in cel de-al Doilea Razboi Mondial Regele Mihai a primit decoratii atit din partea presedintelui Statelor Unite, Harry Truman, cit si din partea lui Iosif Stalin.

Pina in 1947, Mihai de Romania a facut opozitie fortelor sovietice care preluasera friiele tarii, inclusiv prin refuzul de a contrasemna condamnari la moarte si alte condamnari politice. La 30 decembrie 1947 sub amenintarea pistolului si a santajului ca 1000 de studenti vor fi inecati in singe, daca nu semneaza actul de abdicare, ultimul rege al Romaniei a parasit definitiv tronul.

Presedintele roman Traian Basescu a facut ieri o paralela cel putin discutabila intre maresalul Ion Antonescu, cel care a pus tara in slujba lui Hitler, fara nici un fel de garantii si care poarta responsabilitatea politica pentru moartea si deportarea evreilor si romilor si Regle Mihai, care a intors armele impotriva Germaniei, incercind in acelasi timp sa faca opozitie comunistilor sovietici.

Remarcile îndoielnice ale unui președinte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Extrase din interviul televizat al președintelui Băsescu (TV B1).

„Unora le dam averi”, adica familiei regale, care si-a recuperat cu greu si incomplet proprietatile, iar „pe altii ii consideram criminali de razboi”, adica pe Maresalul Antonescu, a declarat Traian Basescu. Seful statului roman crede ca Regelui Mihai n-ar trebui sa i se ierte pacatele doar pentru „a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare”.

Aprecierile presedintelui Traian Basescu sint inexplicabile si sugereaza nu doar o neintelegere a istorie, ci si o inclinare a balantei spre nostalgicii dictaturii de extrema din perioada antonesciana a României. Regele Mihai a refuzat sa dea declaratii dupa ce a izbucnit acest scandal, in vreme ce politicienii de toate culorile ii iau apararea fostului suveran.

Politigraf

XS
SM
MD
LG