Linkuri accesibilitate

Semnale proaste pentru opoziția parlamentară


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Partidele democratice au început să câștige teren chiar în interiorul zonelor care au votat mereu în favoarea PCRM.


Gheorghe Cojocaru: „O analiză atentă a votului la alegerile locale ar fi utilă nu numai actorilor politici implicați în această confruntare, dar, în egală măsură, și cetățeanului simplu care încearcă să-și facă o impresie asupra direcției în care se îndreaptă astăzi Republica Moldova. O primă concluzie ar fi că din peisajul politic dispar aproape cu totul partidele mici și cei care încearcă să se impună în calitatea de concurenți independenți. Această situație se datorează atît resurselor limitate aflate la dispoziția acestora, cît și rolului tot mai dominant pe scena publică, pe care și-l asumă partidele politice cu reprezentare parlamentară.”


Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct



Europa Liberă: Cum credeţi, sîntem cumva martori ai unui „trend politic”, cum se spune pe englezeşte, adică a unei tendinţe de durată, sau este un concurs de împrejurări?

Gheorghe Cojocaru: „Cred că la mijloc e și una, și alta, dar, ceea ce contează, înainte de toate, sunt tendințele și, din acest punct de vedere, devine tot mai clar faptul că cetățenii se atașează tot mai mult de anumite opțiuni politice, de exponenții acestora, astfel încât partidele cu lideri puternici, cu structuri ramificate în teritoriu își întăresc pozițiile și-și fidelizează electoratul.”

Europa Liberă: V-aş propune să ne referim la o felie anume a acestei tendinţe - relația dintre actuala putere democratică și opoziția comunistă.

Gheorghe Cojocaru: „În urma pierderii competiției pentru primăria capitalei, comuniștii, în ciuda tuturor eforturilor depuse și a mobilizării masive a electoratului lor, au pierdut și ocazia de a-și lua revanșa politică în fața Alianței pentru Integrare Europeană. Mai mult decât atât, formațiunile politice democratice au început să câștige teren chiar în interiorul zonelor care au votat mereu în favoarea Partidului Comuniștilor, ceea ce este un semnal deosebit de prost pentru actuala opoziție parlamentară. Ar trebui să subliniem aici că sprijinul acordat partidelor din Alianța de guvernare și în alegerile parlamentare anticipate, și în alegerile locale are loc în condițiile în care oamenii se confruntă cu creșterea prețurilor, cu probleme sociale grave și, cu toate acestea, puterea actuală se bucură de încrederea și susținerea unei majorități a populației. Opoziția este devansată categoric la capitolul susținere electorală, poate mai puțin în municipiul Chișinău și, mai ales, în provincie.”

Europa Liberă: Toată lumea aşteaptă să vadă cum vor influenţa rezultatele alegerilor - care, în sfîrşit, probabil, vor fi puse la punct – situaţia din Parlament. Or, vedem că comuniştii recurg la arma fără greş a proletarilor – boicotul. Cum vor evolua în continuare relaţiile dintre putere şi opoziţie.

Gheorghe Cojocaru: „Relațiile dintre actual putere liberal-democrată și opoziția comunistă sunt și vor rămâne tensionate, mai ales, după ce liderii comuniști, iată, refuză să-și recunoască înfrîngerea în municipiul Chișinău. Sigur acesta este dreptul lor, de a contesta rezultatele alegerilor, dar contestarea scrutinului trebuie să aibă loc în limitele legii. Situația în Parlament mai curând va rămâne fără vreo soluție, dar Alianța pentru Integrare Europeană va trebui să facă dovadă că nu va mai repeta erorile de până acum și, deosebit de important, că nu se va mai împotmoli în reglări mărunte de conturi, iar liderii Alianței vor trebui să se comporte cu mai multă responsabilitate și, bineînţeles, să valorifice cu maximă eficiență sprijinul electoral, reconfirmat în urma alegerilor locale recent încheiate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG