Linkuri accesibilitate

Fondurile europene și integrarea romilor


Mai mult de jumătate din fondurile UE destinate integrării romilor nu sunt folosite.


La Sofia a avut loc un forum european la care s-a discutat despre cum ar putea fi utilizate fondurile structurale pentru integrarea romilor, acordate de Uniunea Europeană. Iar concluzia, puţin surprinzătoare, a participanţilor a fost că nici jumătate din aceste fonduri nu sunt folosite, din lipsă de proiecte dar mai ales din lipsa de interes a guvernelor.


Fondurile europene și integrarea romilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct



Marți și miercuri în capitala bulgară a avut loc un forum european, dedicat contribuției fondurilor structurale ale Uniunii la procesul de integrare a romilor. Au participat comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale și incluziune Laszlo Andor, miniștri din guvernul Borisov, lideri ai comunităților de romi din mai multe țări-membre, reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale.

S-a urmărit popularizarea posibilităților oferite de fondurile Uniunii, stimularea folosirii acestora cu efect maxim, participarea mai largă a organizațiilor de romi la realizarea programelor operative.

În cuvântarea sa, Laszlo Andor a declarat că Uniunea Europeană și țările membre au o responsabilitate specială pentru îmbunătățirea situației romilor. Integrarea lor reprezintă un element esențial din strategia „Europa 2020”.

Comisia Europeană consideră că țările membre cu comunități de romi foarte mari vor avea nevoie de 2 miliarde de euro pe an pentru a-i integra pe romi. Pînă acum însă nivelul de absorbire a fondurilor a fost sub 30 de procente. Printre cauze, dl Andor a menționat lipsa de proiecte, greutățile de ordin tehnic dar și lipsa de interes din partea administrațiilor naționale de a lucra cu romii.

Ieri un grup neformal de tineri romi i-au fluierat pe comisarul Andor și pe viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov, ridicând o pancardă cu inscripţia „Europa, nu mai finanța excluderea romilor”. Liderul grupului a declarat că banii Uniunii au fost cheltuiți în Bulgaria pe automobile, chirii și onorarii, și nu au ajuns la școlile unde învață copii de romi. El a cerut să fie verificate semnalele pentru fraudarea acestor fonduri.

Răspunzând criticilor, Țvetanov, care a primit un simbolic cartonaș roșu, a anunțat că procuratura bulgară anchetează modul în care au fost cheltuite milioanele europene destinate integrării romilor.

Adjunctul procurorului șef al Bulgariei, Galina Toneva, a cerut deja de la Fondul pentru educația romilor din Budapesta informații pentru cazurile constatate de fraudare. Ancheta a fost inițiată de reprezentanta partidului „Euroroma” în parlamentul din Sofia, Milena Hristova.
XS
SM
MD
LG