Linkuri accesibilitate

Marian Lupu: Istoria trebuie depolitizată


22 iunie 2011, Chişinău
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00
Link direct


Se împlinesc 70 de ani de când Germania nazistă, şi alături de ea România, a atacat Uniunea sovietică. Din 2002, prin decret prezidenţial, în Republica Moldova, 22 iunie este Ziua comemorării victimelor fascismului . Prilej pentru oficialităţile de la Chisinău, pentru diplomati şi veterani să depună flori la Complexul memorial „Eternitate” . Cu această ocazie, preşedintele Marian Lupu a declarat Europei Libere că istoria ar trebui depolitizată, process care însă va dura mult timp:


Marian Lupu: Istoria trebuie depolitizată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00
Link direct



Marian Lupu: „Cred ca atunci când istoria rămâne doar istorie, rămâne memorie, și atunci când politicienii responsabili într-adevăr își doresc o consolidare a societății, dar nu să se folosească de fapte și evenimente istorice pentru a diviza societatea, cred ca doar atunci noi vom putea vorbi că această zi și multe alte zile trebuie să rămână doar istorie, trebuie să rămână doar știință, dacă doriți, trebuie să rămână cunoștințe și nicidecum nu arme politice. Totul depinde de politicieni.

Astăzi suntem aici nu pentru a face politică, dar pentru a cinsti memoria celor căzuți în cel de-al doilea război mondial. Este o zi tristă și trebuie să spunem ca atare. Sunt mai multe obligațiuni care vin de la politicieni, dar coboară mult mai jos în toată mașinăria de stat. Este vorba și de sistemul de educație, de sistemul de învățământ, atunci când viitoarelor generații li se transmite un mesaj de toleranță și nu un mesaj de dușmănie.

Cred că avem ce învăța, inclusiv și de la statele membre ale UE. Haideți să ne aducem aminte, au fost formate grupuri mixte de istoricieni care scriu manuale de istorie, grupuri mixte polono-germane, germano-franceze, ca să găsească acele abordări care pe de o parte ar reflecta adevărul istoric, pe de altă parte nu ar educa ura, ci ar educa toleranța în sânul societăților europene. Cred ca este unica cale pe care trebuie s-o urmăm și noi.”

În ajunul evenimentului, în Rusia, serviciul de informaţii externe a dat publicităţii documente secrete care demonstrează că Stalin fusese avertizat, în repetate rânduri, de iminenţa atacului Germaniei naziste. Până cu câţiva ani în urmă, teoria era că Statin fusese luat prin surprindere, ceea ce explica nepregătirea armatei sovietice şi pierderile grele care au urmat. Dar documentele publicate acum la Moscova dovedesc cortrariul şi, cum declara la o conferinţă de presă un reprezentant al serviciului de informaţii externe, când pe 18 iunie s-a ordonat alarmă parţială, „era prea târziu şi prea puţin”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG