Linkuri accesibilitate

Liberalizare și performanță în domeniul aviației civile


Leonid Litra: „în urma acestui Acord preţurile vor fi mai mici, iar securitatea aeronautică mai mare”.



Comisia Europeană are mandatul să înceapă negocierea cu Republica Moldova a Acordului privind dezvoltarea Spaţiului Aerian Comun. Autorităţile de la Chişinău pregătesc acum echipa de negociatori şi speră să ajungă la semnarea acestui document până la sfârşitul acestui an. Ce presupune acest acord, ce beneficii sunt de aşteptat, dar şi ce dificultăţi? Vom discuta în această dimineaţă pe această temă cu dl Leonid Litra, director adjunct pe cooperare internaţională la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”.

Interviul matinal EL: cu Leonid Litra (IDIS) despre perspectivele aderării Moldovei la Acordul de dezvoltare a Spațiului European Comun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:52 0:00
Link direct


Europa Liberă: Consiliul de Miniștri al Transporturilor din Uniunea Europeană a adoptat la sfârşitul săptămânii trecute la Luxembourg decizia de autorizare a Comisiei Europene pentru deschiderea negocierilor cu Republica Moldova cu privire la un acord global de transport aerian. Ce urmează, de fapt, să se negocieze?

Leonid Litra:
„Urmează să se negocieze, în primul rând,
Leonid Litra
condiţiile de participare a Moldovei în acest acord. Sunt nişte condiţii egale pentru toate statele, dar la nivel de subiect, cel mai important lucru este ce să va negocial liberalizarea pieţii pentru transportul aerian în Republica Moldova spre destinaţiile statelor membre ale acestui acord.

Cred că este un lucru foarte bune, mai ales că în urma acestui acord preţurile vor fi mai mici, securitatea aeronautică mai mare şi aceasta acţiune se înscrie în demersul Republicii Moldova de integrare europeană, de ajustare la acel cadru legal şi a modelului UE.”

Europa Liberă: Cât de profundă ar urma să fie modificarea legislaţiei, de exemplu, pentru a ajusta la cea europeană în domeniu?

Leonid Litra:
„Nu este o schimbare foarte mare, în schimb este o schimbare calitativă importantă. În acest moment avem pe destinaţiile europene, care sunt membre ale acestui acord, un cadru care este reglementat în felul următor, acorduri bilaterale/acorduri de paritate cu statele membre ale UE, în care companiile pe rute sunt determinate de către stat.

Leonid Litra despre prezentul și viitorul aviației Moldovei

În momentul în care acest acord va fi semnat, va exista posibilitatea ca orice companie care are capacitatea şi întruneşte condiţiile de securitate să opereze zboruri pe aceste direcţii. Asta înseamnă o competiţie adevărată pe sector, care va duce la reducerea preţurilor aşa cum s-a întâmplat în alte state.

Există state în Uniunea Europeană sau în afara ei, în Balcani, de exemplu, care în momentul aderării şi-au dublat pasagerii în aeroporturi şi asta înseamnă că şi în Republica Moldova se va întâmpla acest lucru probabil, nu ştiu dacă se va dubla, dar va creşte semnificativ, având în vedere că mulţi dintre cetăţenii noştri sunt nevoiţi să meargă la Kiev, la Odesa, la Bucureşti, ca să ia un zbor mai ieftin.”

Europa Liberă: Se spune, de exemplu, că de aderarea la Spațiul comun de Aviație al Uniunii Europene „vor beneficia toate companiile aeriene din Republica Moldova, și se vor deschide noi oportunități pentru dezvoltarea aeroporturilor din Chișinău, Bălți, Mărculești, inclusiv, și Cahul”. Cum, de vreme ce rezistenţa la concurenţă în Republica Moldova nu este chiar sportul cel mai preferat?

Leonid Litra:
„Într-adevăr şi am văzut chiar şi în aceste discuţii care au avut loc pe parcursul câtorva luni a existat o poziţie mai rezervată a Ministerului Transporturilor, care susţinea într-o manieră foarte deosebită acest proces, spunând că nu trebuie să ne grăbim, uitaţi-vă ce se întâmplă în alte ţări, pentru că vor apărea unele efecte adverse ale acestei liberalizări.”

Europa Liberă: Şi vor apărea, dle Litra?

Europa Liberă:
„Probabil că da, pentru că întrebarea: „Cât de sustenabilă este Air Moldova?” probabil va apărea, pentru că în condiţiile unei competiţii şi a unui monopol care nu va mai exista, probabil, nu ştiu dacă Ait Moldova va putea face unor presiuni de acest gen, pentru că companiile europene sunt mult mai călite în acest domeniu şi vor interveni probabil cu un preţ mult mai bun, asta înseamnând că Air Moldova va trebui să scadă taxele semnificativ şi să presteze servicii mai bune, să-şi optimizeze cheltuielile de administrare, pentru că în acest moment preţurile sunt exagerate.

Chiar dacă Air Moldova este compania care câştigă cel mai bine din rutele Chişinău-Moscova, Chişinău-Istanbul, rute care nu sunt reglementate şi nu vor fi reglementate de acest acord deocamdată, pentru că statele Rusia şi Turcia nu fac parte din acest acord, destinaţiile europene vor scădea semnificativ. Lucrul acesta se poate întâmpla rapid, negocierile pot dura până la finele anului. În Georgia
Aeroportul din Tbilisi

negocierile au dorat circa opt luni, cred că studiind experienţa Georgiei putem repeta această performanţă.”

Europa Liberă: Dle Litra, în Georgia şi reforma în poliţie s-a desfăşurat cu un cu totul alt ritm. În ce măsură, aici, în Republica Moldova putem vorbi totuşi de o voinţă politică univocă a autorităţilor moldovene pentru a deschide piaţa de servicii avia?

Leonid Litra:
„Republica Moldova este deja pusă în acest cadru, deci nu poate da înapoi. Premierul Filat a solicitat urgentarea acest proces printr-o scrisoare, a existat şi discuţia de la Brussels. Republica Moldova a fost cea care a generat acest proces şi indiferent de faptul dacă Ministerul Transportului este mai reticent, există programul de guvernare 2011-2014, în care este un punct special care stipulează liberalizarea pieţii avia. Cred că este mai mult decât un argument, pentru că acest program a fost adoptat univoc de către Alianţa pentru Integrare Europeană şi este un angajament faţă de UE. Dacă soliciţi ca aceste negocieri să aibă loc, atunci în momentul în care îţi este oferită această şansă nu poţi da înapoi. Mi se pare şi o chestie de onoare, de cavalerism, dacă doriţi.”

Ronald Reagan National Airport la Washington

Europa Liberă: Cât de iluzoriu vi se pare scopul visat de mulţi ca Republica Moldova, sau unul dintre aeroporturile acesteia, să devină un nod pentru companiile low-cost”?

Leonid Litra:
„Există, într-adevăr, o problemă şi aici Ministerul Transporturilor poate este unicul subiect pe care are mai multă dreptate, în viziunea mea, bineînţeles. Costurile de desrvire în aeroportul Chişinău sunt foarte înalte în acest moment, lucru cauzat de al doilea credit deja contractat de către Aeroportul Chişinău, credit care este răsplătit în tranşă de către consumatorul acestui aeroport.

Din această cauză este mai dificilă operarea rutelor low-cost pe Aerportul Chişinău şi se discută mai intens reanimarea unui aeroport existent, fie cel de la Cahul, Bălţi sau Mărculeşti.”

Europa Liberă: Să sperăm, dle Litra, că odată cu soluţionarea acestei probleme spre sfârşitul anului cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători cu bilete mult mai mici, decât cele uriaşe, cum sunt apreciate cele de acum. Vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG