Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: un mandat dificil (Evenimentul zilei)


Grecia vs. România două birocrații corupte și taxare ridicată (România liberă).




Cu ajutorul analistilor de peste Prut, ziarele din Romania incep sa evalueze rezultatul turului doi al alegerilor locale din Republica Moldova. Romania libera scoate in evidența principala noutate: comunistii au pierdut pentru prima oara intaietatea, obtinand 202 fotolii de primari, fata de 283 cat detin liberal-democratii, dintr-un total de aproape 900. Restul posturilor de edili locali au revenit democratilor si liberalilor. In acest fel, se arata in Romania libera, Alianta pentru Integrare Europeana dovedeste ca poate ramane la capatul firului in dialogul Chisinau-Bruxelles.

Evenimentul zilei compara victoria lui Dorin Chirtoaca pentru primaria Chisinaului cu cea a lui Traian Basescu la presedintia Romaniei, in 2009. Rezultatul foarte strans avertizeaza asupra dificultatii celui de-al doilea mandat. Chirtoaca va trebui sa guverneze local cu un consiliu scindat (este opinia lui Corneliu Gurin) si sa faca fata luptei politice in fata chiar firavei majoritati a comunistilor in municipiul capitala.

Tot in Evenimentul zilei, un articol se opreste la consecintele prestatiei candidatului comunist, igor Dodon. Desi risca sa fie considerat tap ispasitor de catre aripa radicala din Partidul Comunistilor, de fapt Dodon si-ar fi consolidat rolul de solutie de viitor pentru aceasta doctrina. Sustinerea Moscovei si campania moderna si puternica intaresc aceste presupuneri, arata analisti politici preluati de cotidianul romanesc.

Doua comentarii de astazi se ocupa de invatamintele pe care Romania ar trebui sa le traga din situatia dramatica a Greciei. In Adevarul, Grigore Cartianu considera ca vina este integral a politicienilor, iar protestele grecilor fata de propunerile de austeritate ale guvernantilor au un singur inteles: nu vor sa fie aplicate de cei care au adus tara in acest punct, ba mai mult, grecii vor ca politicienii sa nu plece din post pana nu platesc cu propriile lor averi.

In Romania libera, Lucian Davidescu compara in termeni economici situatiile din Grecia si Romania. In favoarea Romaniei ramane datoria publica infinit mai mica, dar in ambele exista o birocratie corupta, o taxare ridicata si speranta statului ca va putea supravietui parazitandu-si contribuabilii si nu fiindu-le utili. Acesta ar fi intelesul pachetelor de austeritate propuse in Romania si Grecia, si care, simplificand, se bazeaza pe principiul impartirii poverii intre toti contribuabilii.
XS
SM
MD
LG