Linkuri accesibilitate

Retragerea forțelor americane din Afganistan se precizează


Comandanții militari vor o retragere treptată, spunînd că în Afganistan condițiile de securitate sînt fragile și că o plecare precipitată ar da un impuls mișcării talibane.



În cursul zilei de mâine, preşedintele Barack Obama va anunţa începerea retragerii forţelor americane din Afganistan. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Planul prevede inceperea retragerii fortelor americane din Afganistan, luna viitoare, dar si o viziune generala, menita sa ofere afganilor controlul deplin asupra securitatii tarii lor, in 2014. Se stie ca in sinul administratiei americane exista marcate diferente de opinie cu privire la detaliile retragerii: liderii armatei recomanda o retragere graduala, considerind ca mai ramin inca multe dificultati de depasit, altii, dimpotriva, vor una accelerata, in lunile urmatoare.

Surse de la Casa Alba spun ca Obama nu s-a decis inca citi militari sa lase in Afganistan, dupa luna iulie. El ia in considerare citeva optiuni, oferite de comandantul american, generalul David Patraeus. Cel mai important aspect al deciziei presedintelui este cîți dintre cei 30 de mii de militari, trimisi ca forte de intarire in 2009 vor fi mentinuti.

Interventia presedintelui, preconizata pentru miine, va clarifica anumite aspecte, ca de exemplu citi dintre cei 30 de mii vor fi retrasi, in interval de un an. Comandantii militari vor o retragere treptata, spunind ca in Afganistan conditiile de securitate sint fragile si ca o plecare precipitată ar da un impuls miscarii talibane. Ministrul american al apararii, Robert Gates, care paraseste functia a spus ca retragerea initiala trebuie sa fie „modesta”.

Dar alti sfatuitori prezidentiali cred ca fortele de securitate afgane sint capabile sa preia mai mult din povara securizarii tarii si ca forta miscarii teroriste Al Qaeda este mult diminuata si datorita omoririi lui Osama Bin Laden. Exista si o presiune crescinda, la Congres, pentru o retragere rapida. Douazeci si sapte de senatori, democrati si republicani i-au trimis presedintelui o scrisoare, cerindu-i sa modifice strategia in Afganistan si sa retraga un numar substantial de militari. „Costul prelungirii razboiului depaseste beneficiile posibile” – se arata in scrisoare. Populatia sprijina si ea retragerea.

80% dintre participantii la un recent sondaj national se pronunta pentru initiativa lui Obama de a incepe retragerea in iulie. Doar 15% se declara impotriva. De cind a preluat conducerea Statelor Unite, Barack Obama a triplat numarul de militari americani in Afganistan. Acest numar este in prezent de 100,000.
XS
SM
MD
LG