Linkuri accesibilitate

Victoria lui Chirtoacă (România liberă)


Bulgaria va confisca averile celor condamnați pentru corupție (Hotnews).



Presa de la Bucureşti consemnează astăzi printre altele disputatul al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru postul de primar al Chişinăului. Detalii are Tania Radu.

Victoria liberalului Dorin Chirtoaca la primaria Chisinaului a fost anuntata pe paginile electronice ale principalelor ziare romanesti. Mai multe amanunte da Romania libera, care informeaza ca participarea la vot a fost cu circa trei procente peste cea de la primul tur. Sunt evocate cateva incidente electorale, precum si un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe rus, care ar fi starnit nemultumiri intre cele doua tururi de scrutin. Moscova exprima acolo nemultumirea ca nici Comisia Electorala si nici OSCE nu au putut identifica fraude care sa fie reprosate guvernului.

Tot in Romania libera, Dan Dungaciu este citat cu urmatoarea opinie: „Pe rusofoni cel mai mult ii irită ca cei carora nu s-au sinchisit sa le vorbeasca limba zeci de ani incep sa fie revendicativi”.

Un articol din Adevarul, care prefateaza un numar al publicatiei Historia editata de acelasi trust, reaminteste ca pe 22 iunie se implinesc 70 de ani de la celebrul ordin dat de maresalul Antonescu Armatei Romane: „Ostasi, va ordon, treceti Prutul!” – un subiect incorect politic, admite autorul, Ion Cristoiu. El scrie ca lucrurile ar fi fost astazi cu mult mai limpezi pentru toata lumea daca, dupa un deceniu de „condamnare polemica” a rolului istoric al lui Antonescu, nu ar fi urmat condamnarea de facto Maresalului pentru antisemitism si, drept urmare, scoaterea lui din orice dezbatere publica.

La Bucuresti, proiectul prezidential de modificare a Constitutiei a primit deja o lovitura din partea Curtii Constitutionale, care a respins unele aspecte, de pilda modificarea acelui articol care impedica pedepsirea coruptilor prin confiscarea averii. Dan Cristian Turturica arata in editorialul Romaniei libere ca acest prim esec a fost posibil cu concursul Consiliului Superior al Magistraturii – un organism care se spera ca a mai evoluat in directia convingerilor anticoruptie. Daca vinovatii de coruptie vor continua sa aiba pavaza chiar in textul legii supreme, Romania dar si Republica Moldova vor ramane singurele tari din lume in aceasta situatie – se mai arata in Romania libera.

Ca o confirmare, o stire Hotnews informeaza ca Bulgaria a decis sa confiste averile celor dovediti corupti incepand de la 1 ianuarie viitor.
XS
SM
MD
LG