Linkuri accesibilitate

O istorie inimoasă cu inimă la... „purtător”


Dumitru Iorga și inima sa
Dumitru Iorga și inima sa

Un exemplu absolut extraordinar de voință de luptă pentru viață.



La 16 ani, când semenii lui se bucurau de viaţa de adolescent, el a fost diagnosticat cu cardiomiopatie, o boală extrem de gravă a cordului. Recent a fost operat în străinătate, iar acum el aşteaptă un miracol. Veţi cunoaşte povestea lui Dumitru Iorga, tânărul din Vadul lui Isac, raionul Cahul, care trăieşte cu ajutorul unei inimi artificiale, aduse din Statele Unite ale Americii. La Hanovra operaţia a durat şase ore şi a fost efectuată de şase medici nemţi şi doi medici moldoveni, care lucrează în Germania.


Istoria lui Dumitru Iorga și a inimii sale
Istoria lui Dumitru Iorga și a inimii sale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:32 0:00
Link direct


În aşteptarea unui transplant salvator pe cord, un tânăr de numai 20 de ani din Vadul lui Isac, raionul Cahul, trăieşte cu o inimă artificială. Cordul artificial are un soi de pompă, ghidată printr-un computer. Mecanismul alimentat cu baterii se conectează printr-un fir direct la aorta inimii din piept, care acum este incapabilă să funcţioneze singură. În Republica Moldova este singurul caz.

Dumitru Iorga este băiatul, care se bucură de orice suflare.
Dumitru Iorga

Drama lui a început în urmă cu patru ani, când avea dureri în piept şi obosea foarte repede. Cu timpul nu mai reuşea să urce nici măcar scările. Apoi a ajuns într-un scaun cu rotile. În acel cărucior a şi făcut calea până la spital.


Dumitru Iorga: „Au fost momente foarte grele. A fost lângă mine familia mea, mulţi dintre prieteni, care credeam că sunt prieteni, s-au îndepărtat.”

Europa Liberă: Ţi-ai explicat acest gest?

Dumitru Iorga:
„Da, din cauza stării în care am ajuns. Dar acum sunt bine şi sunt foarte fericit.”

Europa Liberă: Lumea zice că tu eşti „Dumitru cu inima în geantă”.

Dumitru Iorga:
„Nu sunt chiar cu inima în geantă. Ăsta este doar un aparat, care lucrează în locul inimii, care mă ajută.”

Europa Liberă: Deci inima este artificială, dar această
Inima ajutătoare a lui Dumitru Iorga

gentuţă, în ea ai pus bateriile, care alimentează inima ca să bată în ritm. Da?

Dumitru Iorga:
„Sunt două baterii şi un minicalculator, minicomputer.”

Europa Liberă: Aceasta e inimă artificială, care bate în pieptul tău şi ea are un termen când expiră.

Dumitru Iorga:
„Da, un an-doi trebuie ca să o port, pentru ca restul organelor să-şi revină la normal.”

Europa Liberă: Tu eşti pregătit moral să ajungi să ţi se facă transplantul de inimă?

Dumitru Iorga:
„Da, pentru că am parcurs un drum lung şi greu. Şi pot să zic că asta e pentru mine ultima sută de metri, pentru care eu am să lupt în continuare.”

Europa Liberă: E costisitoare această intervenţie?

Dumitru Iorga:
„Da, este costisitoare, în jur la o sută de mii de euro, pe care eu banii aceştea nu-i am. Sper să-i adun. Banii au fost foarte dificil, dar într-un final am reuşit. Prin medicul meu, doamna Adela Stamate, prima dată când
Dr. Adela Stamate în studioul Europei Libere

eu m-am îmbolnăvit, am fost pacientul dumneaei. Am ajuns să fac şi cunoştinţă cu doamna Filat.

Eu sunt în supraveghere la clinica din Hanovra, am să mă duc peste două luni acolo ca să trec din nou aparatele. Aşa o să fie din perioadă în perioadă, până când se va găsi şi un donator. Trebuie să iau încă pastile, care sunt foarte scumpe. Asta este o perioadă. O să dureze cât este implantată această inimă.”

Europa Liberă: Artificială.

Dumitru Iorga:
„Artificială, da. După care o să urmeze transplantul de cord, care de asemenea este foarte costisitor.”

Europa Liberă: Prima etapă ai trecut-o cu bine datorită faptului că ai obţinut cetăţenia României.

Dumitru Iorga:
„Da.”

Europa Liberă: Deci, aici în Moldova şansele erau minime.

Dumitru Iorga:
„Erau zero.”

Europa Liberă: Devenind cetăţean al României, Guvernul de acolo te-a ajutat.

Dumitru Iorga:
„Da. Statul român m-a ajutat financiar şi am ajuns acolo şi mi s-a făcut intervenţia aceasta. Doar aşa au fost şansele mele ca să ajung acolo. Altfel nu aveam şanse.”

Europa Liberă: Înainte oboseai mai repede. Acum starea de oboseală te-a părăsit? Cum e?

Dumitru Iorga:
„Înainte nu puteam nici trei trepte ca să urc, dar acum urc şi trei etaje. Nu mai sunt dureri, nu mai este nimic. Toate au dispărut, ca printr-o minune.”

Europa Liberă: Înger păzitor, cu Doamne ajută. Ştiu că aşa un sprijin de nădejde pentru tine a fost sora ta, Aurelia.

Dumitru Iorga:
„Da.”

Europa Liberă: O s-o invităm la microfonul Europei Libere să continuăm firul acestei poveşti triste, dar care poate să aibă un final fericit pentru tine. Multă sănătate.

Dumitru Iorga:
„Mulţumesc mult.”

Aurelia Iorga: „În ultimii doi ani, când boala s-a agravat, a ajuns în ultim stadiu.”

Europa Liberă: Avansat.

Aurelia Iorga:
„Avansat, atunci a început coşmarul. Nopţi
Aurelia și Dumitru Iorga

nedormite, mama permanent la patul lui de suferinţă plângea, încerca să facă orice, ca să-i uşureze boala şi durerea. Medicii de aici nu ne dădeau şanse. Unica soluţie – transplantul. Transplant urgent de inimă-plămân. Deoarece au fost afectaţi şi plămânii hipertensiune pulmonară. M-am documentat, deoarece acesta era foarte util pentru noi, să ştim cum să luptăm cu boala, ce să facem, cum să trecem mai uşor prin această încercare.”

Europa Liberă: Ce înseamnă o luptă cu boala?

Aurelia Iorga:
„Fiecare zi când ne trezeam, ne gândeam că poate fi ultima zi pentru Dumitru. Ultima speranţă a noastră era ca să vedem că trăieşte. O luptă înseamnă numeroase demersuri, cereri la instituţii, la diferite asociaţii, să căutăm sponsori, să căutăm mijloace să putem merge mai departe. La clinică ne-a acceptat din Hanovra din prima. Au văzut că pacientul este în stare critică şi în deosebi că activează doi medici moldoveni foarte buni.”

Europa Liberă: Acolo, în Germania?

Aurelia Iorga:
„În Germania, da. Este vorba de domnul doctor Tudorachi Igor şi domnul Sergiu Cibotari.”

Europa Liberă: Aurelia, te rog să te opreşti pentru un moment, că avem stabilită legătura telefonică cu Germania, cu spitalul de la Hanovra. La celălalt capăt al firului e chiar doctorul moldovean Igor Tudorachi. Domnule Tudorachi, ştiu că nu aveţi timp. Ce ne puteţi spune despre acest caz?

Igor Tudorachi:
„Noi ne-am făcut din punct de vedere chirurgical toată datoria şi am încercat să punem în posibilitate eforturile medicale care sunt posibile. Practic, i-am oferit unui cetăţean din Republica Moldova toate posibilităţile pe care le-ar avea un cetăţean european, adică cu o medicină de vârf, ca să zic eu aşa.”

Europa Liberă: Termenul ăsta de garanţie de doi ani ce ar însemna?

Igor Tudorachi:
„Nu există termen de garanţie, există studii oarecare, care sunt efectuate cu aparatul dat şi la momentul actual se spune că aparatul dat funcţionează fără probleme tehnice până într-o perioadă de doi ani. Că există pacienţi care trăiesc mai mult sau mai puţin, sau au complicaţii tehnice e o chestie medicală. Dar din punct de vedere al aparatului tehnic, el funcţionează fără probleme doi ani.”

Europa Liberă: În acest interval de timp el trebuie să-şi găsească un donator pentru a i se face transplant de cord?

Igor Tudorachi:
„Nu, în aceşti doi ani pacientul trebuie să-şi restabilească ca atare funcţiile pentru ce a fost implantată inima artificială, să aştepte ori se restabileşte funcţia cardiacă, ori se restabileşte în general funcţiile tuturor organelor şi capacitatea lui vitală pentru ca ulterior ori a fi transplantat ori a fi explantată inima artificială.”

*


Aurelia Iorga: „Am ţinut legătura prin telefon, mesaje, ne-au ajutat cu actele să le perfectăm, cum să ajungem mai repede.”

Europa Liberă: Îmi zicea doamna Sanda Filat că după intervenţia chirurgicală din Germania, aţi fi vrut să veniţi acasă la maxi-taxi, pentru că nu vă ajungeau bani pentru drum.

Aurelia Iorga:
„Doamna Filat a fost cooperantă pentru orice problemă dacă ne adresam, foarte receptivă dumneaei, extraordinar de bună cu noi. Imediat ne-a înţeles, ne-a intrat în situaţie, chiar ne-a procurat bilete să ajungem acasă.”

Europa Liberă: Acum cum te uiţi la Dumitru? E altul, decât cel pe care l-ai văzut acum câţiva ani?

Aurelia Iorga:
„Într-adevăr este altul. Chiar e un miracol – se poate deplasa, poate merge, nu are dureri, nu se plânge de absolut nimic. Doar că avem un termen-limită, aceşti doi ani, răstimp în care ne pregătim pentru următoarea etapă de transplant, pentru că cu această inimă nu se trăieşte permanent. Este doar o maşină, care are şi ea riscurile ei, e monitorizată de medici din Germania. Ne ţin la control doar ei, deoarece nici în România, nici în Moldova nu este un specialist, care să se ocupe de asemenea caz.”

Europa Liberă: Am vorbit cu Dumitru, i-am văzut ochişorii
Dumitru Iorga

plini de viaţă, plini de speranţă. Acum trăieşte cu această inimă artificială, este dependent de gentuţa cu calculator, îi ajută inima să bată cu regularitate, să-şi menţină sănătatea. O să vorbim şi cu doamna Adela Stamati, doctorul de la Centrul Mamei şi Copilului.

Aurelia Iorga: „Doamna Adela Stamati chiar din anul 2007 a început să ne monitorizizeze.”

Europa Liberă: Să supravegheze starea sănătăţii lui Dumitru, da?

Aurelia Iorga:
„Starea sănătăţii lui Dumitru, da. Ne-a recomandat transplantul de cord. Am început aceste routări cum să facem ca să salvăm viaţa lui Dumitru.”

Europa Liberă: Să salvați viața, care atârna de un fir de ață.


Aurelia Iorga: „Da, deoarece problema cu donatorii este dificilă ne-am adresat peste hotare, doar că între timp s-au agravat plămânii și nu i se mai recomanda transplantul de inimă, ci inima- plămân. Dacă nu i se implanta această inimiă artificială, cu ajutorul ei plămânii se vor restabili și va fi posibil doar transplantul de inimă ceea ce e şi mai puțin costisitor și mai bine pentru el.”

Europa Liberă: Totuși Îngerul păzitor este alături de el și îi veghează sănătatea. Cum îi spuneam și lui Dumitru, să dea Domnul să ajungem la acest final fericit și să-i zicem într-un ceas bun.

Aurelia Iorga:
„Mulțumim frumos.”

*

Europa Liberă: Medicii i-au dat lui Dumitru Iorga un diagnostic pe un sfert de pagină și un verdict dur: fără transplant cardiac-pulmonar va muri. Și această sugestie de transplant a venit de la doamna doctor Adela Stamate, Îngerul păzitor al lui Dumitru Iorga, așa i se spune medicului Adela Stamate.

Doctorița Adela Stamate în studioul Europei Libere

Adela Stamate: ,,Într-o iarna nefericită pentru Dumitraș, toată familia s-a îmbolnăvit de o gripă. O gripă epidemică, care practic a afectat toată familia, după care peste un timp Dumitraș a simțit dureri acute în regiunea cordului la un mers obișnuit. 2-3 zile a simțit agravarea stării, după care s-au adresat la spitalul din Cahul și acolo colegii noștri când i-au efectuat o radiografie a cutiei toracice au găsit o inimă practic cât cutia toracică. Deci, acumulare de lichid care este o consecință a insuficienței cardiace.

Afecțiunea băiatului este destul de rar întâlnită. Cauza principală a fost probabil că afectarea virală, un virus care are o afinitate deosebită pentru muşchiul inimii care a provocat inflamația inimii. După care a urmat foarte rapid o dilatare a inimii cu scăderea funcției. De aceea băiatul când s-a internat la noi a venit în cărucior. El nu era în stare să facă efortul obișnuit. Toate celea îi provocau și durere, senzație de disconfort în regiunea inimii.”

Europa Liberă: Atunci avea 16 ani, atunci și începuse lupta disperată pentru supraviețuire.

Adela Stamate:
,,Da, exact. S-au implicat toți colegii noștri datorită efortului și reanimatologilor secției de diagnostic funcțională, administrația spitalului. Am făcut tot posibilul ca să-l ajutăm la prima etapă, medicamentos, ca să-i scoatem lichidul din el ca să poată cât de cât să efectueze efortul.”

Europa Liberă: Prima etapă a trecu-o aici. Dar am înțeles că el a fost nevoit să treacă Prutul pentru ca să-și continue acest tratament, de fapt între timp obținând și cetățenia României ca să poată să ajungă la spitalul din Hanovra.

Adela Stamate:
,,Da, exact. Deci, ameliorarea pe fundalul medicamentos a durat nu mai mult de un an. După care, a urmat, că așa este evoluția bolii, a urmat o agravare a stării pe fundalul unor infecții banale repetate și după cum se recomandă în toată lumea la pacienții cu cardiomiopatie dilatativă, că așa este exact denumirea patologiei date, urmează etapa principală - deci numai un transplant de cord.”

Europa Liberă: Dumitru a avut patru ani de chinuri și suferință, dar cu speranță că sănătatea lui, totuși, poate să fie una de fier dacă se găsesc acești bani acum, pe care îi căutați împreună cu doamna Sanda Filat. Îi dați o șansă la viață.

Adela Stamate:
,,Bineînțeles. Șansa lui este cu atât mai mare că este foarte tânăr. Are acum 20 de ani și riscurile legate cu o operație sunt mult mai mici, dar calitatea vieții și durata vieții sigur nu se compară cu pacienții mai avansați în vârstă. Cu adevărat, o problemă atât de majoră din toate punctele de vedere, fără implicarea Guvernului, fără implicarea nemijlocită personal a doamnei Filat, pe care am cunoscut-o numai cu ocazia, să zicem, istoriei băiatului. Şi având un suflet dumneaei foarte mare, a depus atâta efort. Dacă fiecare dintre noi o să se implice, cum a zis dumneaei, cu o părticică fiecare din inima lui ca să contribuim la o inimă viitoare pentru o viață nouă cu o inimă nouă.”

Europa Liberă: Ce ne puteți spune despre receptivitatea moldovenilor, când vine vorba să facă un gest de acesta, de a salva o viață.

Adela Stamate:
,,Am urmărit acțiunile familiei care au apelat, dar răspunsul mai mult a fost nu negativ, dar foarte indiferent. Dar ei nu au disperat. Optimismul familiei, în special al băiatului e atât de vădit. Are un vino încoace, atâta dorință de viață are băiatul, că numai privind în ochii lui nu poți să-l lași. Măcar că deja a depășit vârsta de 18 ani, și e în supravegherea specialiștilor adulți, dar eu personal m-am atașat pentru că atâta dorință de viață am sesizat, eu nu am putut să rămân indiferentă.”

Europa Liberă: Deci, doamna Stamate, și Dumneavoastră, ca și alți colegi de-ai Dumneavoastră, susțineți că după doi ani inima artificială a lui Dumitru Iorga, tânăr de 20 de ani, poate fi înlocuită cu o inimă naturală.

Adela Stamate:
,,Da, asta este perspectiva. Este ultima opțiune de tratament pentru băiat. Atâta doar că trebuie prevenită etapa ca să nu fie prea târziu. De aceea şi avem nevoie și apelăm la toată lumea cu suflet mare și cu posibilități cât de modeste n–ar fi, dar să știți că e o contribuție mare pentru a ajuta băiatul ca în intervalul ăsta de 1-2 ani să aibă posibilitate să facem procedura cea mai principală.”

Europa Liberă: Cu atât mai mult că chiar de la Dumitru am înțeles, că după ce a terminat liceul, nu a putut să meargă la o facultate. Iar acum vrea să îmbrățișeze și o specialitate, așa cum își dorește fiecare tânăr de vârsta lui.

Adela Stamate:
,,Eu îmi amintesc, când era încă internat la noi în secție, de câte ori veneam la vizită și îi explicam care e acțiunea preparatelor, cum trebuie să respecte regimul, și dânsul, uitându-se în ochii mei îmi spunea așa: „Eu înțeleg doamnă doctor că vreți să mă tratați, dar eu nu vreau ca să ușurez starea, vreau să mă tratați definitiv, să pot alerga, să pot juca fotbal.”

Europa Liberă: Da, el îmi zicea că nici o treaptă nu putea urca, acum urcă trei etaje fără mare efort.

Adela Stamate:
,,Da, când a revenit din Hanovra cu adevărat s-a schimbat într-atâta, mai nu zbura. Totuși undeva este bunul Dumnezeu, care a permis să-l menținem ca să ajungă la etapa asta, și e păcat să nu facem următorul pas.”

Europa Liberă: Să-i dorim viață lungă, în speranța că totuși oamenii mărinimoși, oamenii generoși, oamenii care pot întinde o mână de ajutor, o vor face la momentul oportun, acum când trebuie. Apelul nostru este către lumea de bună voință, să vină în ajutorul acestui tânăr atât de dornic de viață și care poate fi ajutat și poate fi salvat acum.

Adela Stamate:
,,A fost o opțiune poate și dată de la Dumnezeu ca să se găsească banii, posibilitatea și modalitatea să se instaleze dispozitivul respectiv.”

*

Europa Liberă: Doamna doctor, Adela Stamate, i-a povestit despre acest caz tragic soției premierului, Sanda Filat. La microfonul Europei Libere, ea a insistat să-i sensibilizeze pe cei cu inima sănătoasă, astfel încât să-și poată arăta bunătatea și compasiunea pentru acest băiat.

Sanda Filat:
,,Cazul lui Dumitru Iorga de 20 de ani de la
Sanda Filat în studioul Europei Libere

Cahul mi-a fost relatat de doamna Adela Stamate - cardiolog, și mi s-a părut unul absolut ieșit din comun din mai multe motive. Acest transplant de cord necesita o sumă uriașă de bani - 200.000 de euro - iar găsirea acestor bani părea un miracol pentru familia Iorga. Însă nici băiatul, nici familia nu s-au lăsat cuprinși de disperare. Au căutat toate căile posibile de a-și salva copilul, și acesta mi s-a parut un exemplu absolut extraordinar de voință de luptă pentru viață. S-a obținut o jumătate din suma necesară de la Guvernul României.”

Europa Liberă: Și asta pentru că familia a insistat ca băiatul să obțină cetățenia României, ca să-i fie un pic mai ușor să ajungă în Germania și să beneficieze de acest ajutor material din partea Guvernului de la București.

Sanda Filat:
,,Da, exact. Dar această sumă a fost

suficientă pentru instalarea unei inime artificiale.”

Europa Liberă: O inimă pe care acum o poart în geantă.

Sanda Filat:
,,Nu, inima este conectată cu un fir de o gentuță, în care el poartă bateriile, pe care el trebuie să le încarce la fiecare cinci ore.”

Europa Liberă: La figurat, am zis - o inimă purtată într-o geantă.

Sanda Filat:
,,Da, exact. Deci, el este nedespărțit de această geantă.”

Europa Liberă: Și este dependent, am înțeles că pe o perioadă. S-ar putea să fie de doi ani.


Sanda Filat: ,,Da, timp de doi ani cu siguranță asta-l va menține în viață. Și în acest timp, dar eu sper că mai repede, vom reuși și noi să adunăm aici la noi în Moldova, pentru că știu că Guvernul Republicii Moldova va veni și el cu o contribuție.”

Europa Liberă: El are șansă să obțină transplant de inimă.

Sanda Filat:
,,Și dacă a ajuns la acest punct el a parcurs jumătate de drum.”

Europa Liberă: V-aţi uitat în ochii acestui tânăr?

Sanda Filat:
,,Am decis să mă implic în această campanie înainte de a-l vedea. Dar când l-am văzut ce ochi de înger are, niște ochi albaștri, un băiat blond cu ochi albaștri și cu o privire de înger, și întotdeauna zâmbește.”

Europa Liberă: Sunt niște lecții pentru noi cei, care suntem sănătoși.

Sanda Filat:
,,Categoric, sunt niște exemple și niște lecții.”

Europa Liberă: Acum chiar credeți că se poate întâmpla un miracol? Să i se adune suma aceasta de care are el nevoie pentru transplant?

Sanda Filat:
,,Eu sunt absolut convinsă. Eu nu cred că

omenii vor rămâne indiferenți. Mie mi se pare un caz absolut ieșit din comun.

Şi dacă fiecare poate să contribuie cu oricât, pentru că noi suntem manipulați atât de mult să zicem de aceleași reclame, că uite ai nevoie de produsul cutare, și dacă nu cumperi anume pasta asta de dinți sau de iaurtul cutare sau cutare. Şi noi mergem și dăm banii ăștia practic pe niște lucruri, care sunt inutile.”

Europa Liberă: Ce sumă vă propuneți să adunați?

Sanda Filat:
,,Nu se știe acum exact dacă va fi nevoie de 100.000 euro. S-ar putea să fie mai puțin. Totul depinde de starea plămânilor băiatului. Cred că într-o perioadă foarte scurtă de timp medicii vor spune exact de cât este nevoie. Dar oricum aproape de 100 000 de euro este nevoie.”

Europa Liberă: Ați adunat până acum ceva?

Sanda Filat:
,,Fac apeluri. Iată ăsta este un start, și deja lumea reacționează și deja au început să vină banii în contul băiatului.”

Europa Liberă: În ochii Dumneavoastră citesc încredere. Sunteți atât de încrezătoare că veți reuși să salvați viața acestui om.

Sanda Filat:
,,Eu cred că asta ne definește ca oameni. Mai ales în cazul în care noi vedem că s-a parcurs o jumătate de drum foarte dificilă. Şi atunci cum să-l lăsăm, știind că de fiecare dintre noi depinde dacă se va zbate inima lui mai departe sau nu?”


Beneficiar: Iorga Dumitru

De fiecare dintre noi depinde dacă se va zbate inima lui mai departe sau nu.”


Lei, Moldova
B.C. “Victoriabank” S.A., Filiala nr. 9 Cahul
Cod bancar: VICBMD2X871
Cont număr: 22334091745

Euro
Victoriabank Kishinev, Republic of Moldova, Branch Cahul
Cod bancar: VICBMD2X
Cont număr: 22334091745

Dolari SUA
Victoriabank Kishinev, Republic of Moldova, Branch Cahul
Cod bancar: VICBMD2X
Cont număr: 22334091745
Previous Next

XS
SM
MD
LG