Linkuri accesibilitate

Portret de candidat: Igor Dodon


Igor Dodon
Igor Dodon

Candidatul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova la Primăria municipiului Chişinău.


Cu alura promiţătoare a unui politician de nouă generaţie, hotărât să-şi repună în practică aptitudinile de tehnocrat verificat, Igor Dodon promite schimbarea la faţă a capitalei. O schimbare în bine, spune el, pentru că în ultimii patru ani lucrurile ar fi urmat o direcţie greşită.

La vârsta de 36 de ani, Igor Dodon are înscrise deja în palmares: o carieră didactică ajunsă la titlul de doctor în economie, ministru al economiei în guvernul Tarlev, iar apoi şi vicepremier în cabinetul Greceanâi.


Portret de candidat: Igor Dodon



Deşi criticii îi reproşează că ar fi contribuit la agravarea crizei economice din 2008, prin ascunderea adevăratelor proporţii ale acesteia, Igor Dodon spune că, dimpotrivă, se poate lăuda că a reuşit să prevină dezastrul.

La rândul său, în calitate de parlamentar deja, nu a încetat să critice noile autorităţi pentru incompetenţă şi chiar rea-voinţă.

Deşi a deţinut funcţii importante în perioada guvernării comuniste, Igor Dodon devine membru PCRM abia în martie 2010, după plecarea de la putere a Partidului Comuniştilor. El spune, totuşi, că un primar nu trebuie să facă politică, ci să fie un profesionist în domeniu.

Programul său electoral pune pe primul loc protecţia socială sporită şi siguranţa cetăţenilor. Printre priorităţi figurează reparaţia capitală a drumurilor, eliminarea ambuteiajelor, construcţia unei fabrici de prelucrare a deşeurilor şi reconstrucţia staţiei de epurare, precum şi alte obiective sisifice de pe agenda ultimelor decenii ale edililor capitalei.

Unii economişti i-au reproşat însă abundenţa promisiunilor populiste şi preluarea unor modele falimentare, cum ar fi deschiderea unor reţelele de magazine cu produse ieftine, pentru nevoiaşi, ca în Belarus.

Igor Dodon nu a dezminţit că e omul Moscovei, alimentând astfel acuzaţiile unor analişti că miza alegerilor pentru primărie nu ar fi doar ultima şansă a comuniştilor de a reveni la putere, ci ar însemna, implicit, zădărnicirea planurilor Moldovei de a se apropia de Uniunea Europeană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG