Linkuri accesibilitate

Ministrul american al apărării la sfîrșit de mandat


Robert Gates la o conferință de presă la Bruxelles
Robert Gates la o conferință de presă la Bruxelles

Robert Gates: este important ca Statele Unite să încheie misiunea din Afganistan la fel ca în Irak, adică cu interesele naţionale americane consolidate.


La ultima sa conferinţă de presă dinainte de încheierea mandatului, ministrul american al apărării, Robert Gates, a evitat să spună dacă Statele Unite „câştigă” războiul din Afganistan, mulţumindu-se să declare că armata a avut succese „în aplicarea politicilor preşedintelui”. Detalii are Mircea Ţicudean, care a sintetizat o relatare a corespondentului Europei Libere la Washington, Richard Solash.

Când un reporter l-a întrebat aseară la Pentagon dacă Statele Unite sunt pe cale de a câştiga războiul din Afganistan, Robert Gates şi-a amintit o împrejurare similară din 2006. Atunci era audiat în Senat în vederea numirii în postul de ministru şi a răspuns la întrebarea privind războiul din Irak cu remarca – luată apoi în răspăr de presă - că armata nici nu câştigă, nici nu pierde.

Aseară, Gates a spus că ultimii patru ani şi jumătate a învăţat câteva lucruri, iar unul dintre ele este să se ferească de cuvinte precum „victorie” şi „înfrângere”. Ministrul a adăugat însă că în timpul mandatului său în Afganistan au fost progrese.

Gates a spus că în Afganistan trupele americane aplică cu succes politicile Casei Albe, reducând influenţa Talibanilor în zonele mai dens populate, reducându-le şi capacităţile de luptă şi consolidând în paralel forţele de securitate afgane. Gates a amintit că acestea au fost obiectivele schiţate de preşedintele Obama în decembrie 2009 şi a insistat că toate au fost îndeplinite, ca şi al patrulea, chiar mai important, anume de a prelua iniţiativa ostilităţilor din mâinile Talibanilor.

Gates a mai spus că acum este important ca Statele Unite să încheie misiunea din Afganistan la fel ca pe aceea din Irak, adică cu interesele naţionale americane consolidate şi cu o situaţie stabilă în fostul teatru de operaţiuni.

În timpul fostului preşedinte republican George W. Bush, Gates a organizat suplimentarea forţelor din Irak, care a dus la îmbunătăţirea climatului de securitate. Tot Gates a supravegheat apoi începerea retragerii americane din Irak.
În Afganistan, situaţia se repetă: Gates a avut mai întâi de coordonat o infuzie de trupe, iar acum la ordinea zilei începe să fie retragerea.

La conferinţa sa de presă de adio, Robert Gates a vorbit şi despre o sarcină de viitor, anume confruntarea cu noul lider al reţelei Al-Qaeda. Într-un mesaj postat pe mai multe site-uri de internet, militanţii islamişti au anunţat că Ayman al-Zawahiri a preluat conducerea în locul lui Osama bin Laden, pe care forţele speciale americane l-au ucis în mai în Pakistan.

Vorbind despre noul şef terorist, Gates a spus că el nu va avea o misiune uşoară, pentru că îi lipsesc câteva atu-uri ale lui bin Laden: nu a fost în Al Qaeda de la început, ca bin Laden, şi nici nu are carisma lui. În plus, a spus Gates, bin Laden a fost implicat şi în operaţiunile reţelei mai mult decât al-Zawahiri. Gates a adăugat că în Al Qaeda ar putea exista şi suspiciuni legate de noul şef, pentru că el este de născut în Egipt, iar nucleul dur al structurii provine ca şi bin Laden din zona Golfului Persic.

Robert Gates se va retrage de la şefia Pentagonului la sfârşitul lunii curente. Preşedintele Barack Obama l-a numit în locul lui pe Leon Panetta, actualul şef al CIA. Panetta mai trebuie confirmat de Congres, iar observatorii se aşteaptă ca acest lucru să se întâmple repede şi fără probleme.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG