Linkuri accesibilitate

Monopoliști nerăbdători


Nerăbdarea prestatorilor de servicii e evidentă.




A fost o vreme cînd prestatorii de servicii ne trimiteau facturi în care deadline-ul pentru achitare era ultima zi a lunii. Frumoasă, mirifică vreme! Vasăzică, îţi venea factura la mijlocul lunii şi aveai la dispoziţie mai mult de două săptămîni pentru plata serviciilor. Era perfect pentru consumator.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Ei bine, de la o vreme unii prestatori de servicii au schimbat macazul. Invocînd necesitatea prelucrării mai rapide a informaţiei, aceştia au stabilit ca dată limită ziua a 25-a a lunii. Aşa a procedat, bunăoară, Moldtelecom. Iar consumatorul are la dispoziţie acum numai vreo 10 zile pentru a plăti. Oricum, e OK şi 10 zile.

Mai curios a procedat compania SUN TV. Dacă anterior eu îi plăteam ei pentru luna precedentă, acum îi plătesc cu anticipaţie, pentru luna care va veni. Factura pe care mi-a trimis-o SUN TV în iunie îmi propune să plătesc pentru iulie. Ciudat, nu-i aşa?

Dacă stau să mă gîndesc mai bine, s-a întîmplat ceva cu mulţi dintre prestatorii de servicii. Ei au devenit foarte nerăbădători, după părerea mea. Vor să încaseze suma cît mai repede, cît mai urgent. Numai aşa îmi explic eu faptul că le plătesc celor de la SUN TV cu anticipaţie. Foarte nerăbdător mi se pare şi Moldtelecom-ul a cărui voce metalică mă caută şi mă responsabilizează deseori după ce eu déjà am plătit factura. Îi înţeleg însă. Na vseakii sluceai e bine să-i suni pe toţi.

Altceva însă îmi este greu să înţeleg. Primesc ieri o factură de la Chişinău Gaz şi observ, cu ochii boldiţi de uimire, că data limită nu mai e 27, ci 20 iunie! Aşadar, cum ar zice un vecin de-al meu, Priehali! Deadline-ul s-a schimbat din nou. Acum consumatorul va avea la dispoziţie numai 4-5 zile pentru plată. Nu zic că nu e timp suficient, dar uneori omul are nevoie de mai multe zile ca să facă rost de bani.

Trend-ul, prin urmare, e mai mult decît vizibil. Toate aceste întreprinderi vor să-şi adune banii cît mai curînd posibil. Problemele consumatorilor nu le prea interesează. Nerăbdarea prestatorilor de servicii e evidentă. Aşa stînd lucrurile, nu m-aş mira ca într-o bună zi pe factura primită pe data de 15 să figureze ca deadline data de 16!
XS
SM
MD
LG