Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: A ști sau a nu ști că nu știi


Dreptul la opinie pe baza ignoranței ar trebui blocat.






Încă un pic de școală n-ar strica, acolo unde cunoașterea e o datorie.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
Link direct


Încă un pic de școală n-ar strica, acolo unde cunoașterea e o datorie. Să luăm, de pildă, cazul unui foarte serios europarlamentar olandez. Săptămîna trecută, distinsul europarlamentar era foarte supărat pe România și Bulgaria.

Într-un discurs bine rostit, europarlamentarul olandez a cerut amînarea admiterii celor două țări delincvente în spațiul Schengen. Dreptul la opinie nu poate fi negat. Dar dreptul la opinie pe baza ignoranței ar trebui blocat. Căci în argumentația sa, europarlamentarul a citat informații obținute de la frontiera Bulgariei cu Ucraina. Oratorul a susținut, chiar, că a vizitat zona și că a făcut fotografii.

Evident, ce nu știa oratorul e că Bulgaria poate avea graniță cu Ucraina dar numai cu acordul României care ar trebui să renunțe la Dobrogea pentru a da dreptate europarlamentarului olandez. Pe scurt, furia oratorului olandez pe teme româno-bulgare era dublată de o ignortanță sălbatică tot pe teme româno-bulgare. Granița bulgaro-ucrainiană e la fel de reală ca granița între Olanda și Suedia. Poate așa e mai ușor de priceput.

Cîteva zile mai tîrziu, un foarte european canal de televiziune a prezentat imagini de la convorbirile Obama-Merkel. Precizînd că Președintele american s-a deplasat în Germania. În fundal se vedea Casa Albă, întîlnirea se desfășura la Washington, dar reporterul nu știa nimic despre faimoasa clădire. Ce e mai grav? Să nu știi nimic despre Estul Europei sau despre Statele Unite.

Răspuns: să îi lămurești pe alții despre ce nu știi.
XS
SM
MD
LG