Linkuri accesibilitate

Problema regionalizarii nu e o prioritate (A. Mungiu-Pippidi/România Liberă)


Prioritățile adevărate ar ține de recâștigarea normalității: reducerea birocrației, privatizare masivă, acces la Internet, creșterea numărului de asociații civice active.



Schimbarea Constitutiei, a legislatiei electorale, a impartirii administrative a Romaniei – toate trei initative sustinute de presedintele Traian Basescu si care sunt forfecate astazi de presa, de pe pozitii diverse.

In legatura cu regionalizarea, Vlad Macovei acuza, in Evenimentul zilei, Uniunea Social-Liberala de ipocrizie, pentru ca se opune renuntarii la numarul numeroasele judete si la conducerile politice ale lor. Incarnarea ipocriziei ar fi presedintele social-democrat al Consiliului judetean Teleorman, Liviu Dragnea, politician foarte influent in PSD.

Presa care nu-i impartaseste obstructiile la ideea regiunilor este etichetata de vanduta puterii. In timp ce ar fi un loc comun, spune Dragnea, ca presa trebuie sa critice puterea, nu opozitia. Vlad Macovei pune insa lucrurile la punct: baronii locali sunt intr-o proportie covarsitoare ai opozitiei, adica ai PSD si ai liberalilor, nu ai puterii. De aici si blocajul mediatic aplicat acestei propuneri legislative. In spatele atitudinii opozitiei s-ar afla o imensa frica: de modificarea Constitutiei, astfel incat averile ilicite acumulate de finantatorii de toate calibrele ai partidelor politice ar urma sa poata fi confiscate.

„Uniunea Social-Liberala se gaseste intr-o situatie perdanta oricum, cazuta in capcana intinsa de presedintie, din cauza propriei ipozcrizii si lacomii”, mai scrie comentatorul de la Evenimentul zilei.

Pentru Alina Mungiu-Pippidi, de la Romania libera, problema regionalizarii nu e o prioritate. Prioritatile adevarata ar tine de recastigarea normalitatii: reducerea birocratiei, privatizare masiva, acces la internet, cresterea numarului de asociatii civice active. Daca toate acestea s-ar face, ar echivala cu un program anticoruptie, arata Alina Mungiu, pentru ca societatea civila ar controla intr-adevar structurile statului.

Tot in Romania libera, Mircea Kivu gaseste destule dezavantaje noului sistem de alegere a primarilor, intr-un singur tur de scrutin, dar se declara stupefiat de ce pune la cale opozitia social-democrata: sa introduca in Parlament legi care sa restranga la un singur tur si alegerile parlamentare. Marele perdant, lasat in mod lamentabil pe dinafara, ar fi Partidul National Liberal, care n-ar mai putea candida in veci pe cont propriu, pentru ca n-ar putea sa-si plaseze probabil niciun parlamentar din primul tur. PNL are un electorat potential de aproximativ 25%, raspandit uniform in teritoriu, insuficient deci ca reprezentare in colegiile uninominale.
XS
SM
MD
LG