Linkuri accesibilitate

Succesorul lui Osama bin Laden


Ayman al-Zawahiri
Ayman al-Zawahiri

Egipteanul Al-Zawahiri spune că predecesorul său va continua să „înspăimânte” America de dincolo de mormânt.


Un site al militanţilor Al-Qaeda a anunţat că egipteanul Ayman al-Zawahiri este succesorul lui Osama bin Laden la şefia reţelei teroriste. Al-Zawahiri a fost adjunctul lui Bin Laden, ucis de forţele speciale americane în Pakistan luna trecută.


Cine va fi succesorul lui Bin Laden la şefia Al-Qaeda
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:47 0:00
Link direct



Anunţul de pe internet sune că Ayman al-Zawahiri a fost numit şef „după consultări” la „comandamentul general” al reţelei teroriste.

Al-Zawahiri
Sub noua conducere, Al-Qaeda ameninţă să continue jihadul, sau războiul sfânt, împotriva a ceea ce numeşte „cotropitorii necredincioşi conduşi de America şi marioneta ei Israelul”, precum şi împotriva tuturor celor care îi ajută.

Locul aflării lui Al-Zawahiri, care s-ar apropia de 60 de ani, nu este cunoscut. Se crede că el s-ar ascunde undeva la graniţa dintre Afgansitan şi Pakistan.

Într-un elogiu video difuzat după uciderea lui Bin Laden la Abbottabad în Pakistan pe 2 mai, Al-Zawahiri spunea că predecesorul său va continua să „înspăimânte” America de dincolo de mormânt.

Al-Zawahiri este acum primul pe lista neagră a celor mai căutaţi terorişti de către Statele Unite, care oferă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru orice informaţii care pot duce la capturarea lui. Procurorii americani îl consideră implicat în atacurile cu bombă din 1988 la ambasadele Statelor Unite din Tanzania şi Kenya.

Osama bin Laden (stânga) şi Ayman al-Zawahri, Afghanistan, 8 noiembrie 2001
Născut în Egipt într-o familie de intelectuali din clasa de mijloc, Al-Zawahri a studiat medicina la Universitatea de la Cairo. A petrecut trei ani în închisoare pentru activităţi militante, iar la mijlocul anilor 1980 l-a întâlnit pe Bin Laden, plecând împreună în Afganistan să-i ajute pe mujahedini în lupta cu trupele sovietice. L-a urmat apoi pe Bin-Laden în Sudan, revenind ulterior împreună în Afganistanul condus de talibani unde au găsit adăpost.

În anii 1990, Al-Zawahri condusese gruparea Jihadul Islamic din Egipt, al cărei scop iniţial era să instaureze un stat islamic şi care fuzionase mai târziu cu Al-Qaeda. În 1999, un tribunal egiptean l-a condamnat în absenţă pe Al-Zawahri la moarte.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG