Linkuri accesibilitate

Mită fără dezavantajaţi


În spaţiul nostru ciudat-miraculos cel care dă mită nu se consideră victimă. Dimpotrivă, el e fericit că îşi rezolvă problemele.



Presa a difuzat în ultima vreme mai multe ştiri despre neregulile de la BAC. Cea mai recentă e aceea că Centrul Anticorupţie a primit nişte sesizări vizînd favoritismul şi colectarea frauduloasă a banilor. Sesizările indicau că în nordul republicii nişte profesori răuleni iau cîte 50-200 de euro pentru promovarea examenelor. Astea sînt lucruri pe care le auzim deseori.


Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct



Iar acum, stimaţi ascultători, vă rog si fiţi atenţi la următoarea declaraţie a purtătorului de cuvînt al Centrului Anticorupţie:

„Noi am primit informaţia şi o examinăm. Încercăm să identificăm o persoană care să se declare victimă, care adică să colaboreze cu noi şi să facă o cerere în scris prin care să afirme că i s-au cerut bani. Asta ca să putem intenta o procedură penală”.

Aşadar, Centrul anticorupţie caută o victimă fără mărturia căruia nu poate pedepsi vinovaţii. Impresia mea este însă că îi va fi enorm de greu să găsească o asemenea persoană dezavantajată. Şi nu neapărat pentru că sesizările sînt o minciună sfruntată. Nu-i vorbă, victimele corupţiei mai apar uneori, dar extrem de rar. De cele mai multe ori, corupţia autohtonă nu are victime. Prin urmare, sesizările ar putea să curgă gîrlă, fără ca vreun om să scrie măcar o cerere prin care să învinovăţească profesorii corupţi.

Lucrurile sînt simple ca ecuaţia 2X2=4. În spaţiul nostru ciudat-miraculos cel care dă mită nu se consideră victimă. Dimpotrivă, el e fericit că îşi rezolvă problemele imediate pe căi ilicite. Mai mult, anume cel care dă banii generează deseori actul corupţiei, el îl corupe deseori pe profesorul care, din motive uşor de înţeles, cedează ispitei. Aşa că sesizări şi acte de corupţie vor mai fi cîtă frunză şi iarbă, iar victimele vor fi numărate pe degete.

Aşa stînd lucrurile, o schimbare radicală de optică se impune în mod imperios. Eu aş zice că miza pe victime, pe justiţiari, pe cei care vor dreptate, nu ne va ajuta niciodată să anihilăm corupţia. Cred că ar trebui altceva de inventat.
XS
SM
MD
LG