Linkuri accesibilitate

18.06 - București: Prima minune în Romania după 2000 de ani


Dacă Sidex va fi privatizat, românii ar deveni la începutul unui nou mileniu privilegiaţii lui Dumnezeu fiind aleşi de acesta să asiste la o adevărata minune.



18 iunie 2001

Actualitatea (Moderator: Cristian Teodorescu; comentariu: Ilie Şerbănescu).

Prima minune în Romania după 2000 de ani.

Guvernul Năstase se pregăteşte pentru marea încercare: privatizarea SIDEX. Dacă Sidex va fi privatizat, romanii ar deveni la începutul unui nou mileniu privilegiaţii lui Dumnezeu fiind aleşi de acesta să asiste la o adevărata minune, după cel doua milenii care au trecut de la minunile Domnului Isus Cristos. Nu că s-ar da un semnal că privatizarea şi reforma înaintează totuşi în Romania - asta e nimic.

Minunea ar fi că bietul contribuabil roman ar fi dintr-o dată scutit să mai scoată din buzunar circa 10 000 de lei zilnic sau aproape 3 milioane şi jumătate de lei anual pentru ţinerea în viaţă a acestui combinat. Şi dacă acest bănet s-ar topi în scopuri tehnologice, economice şi sociale prin combinat, ar mai fi cum ar mai fi, dar ajunge, cel puţin în proporţie de o pătrime prin buzunarele a numai cîtorva mii sau a numai cîtorva sute de profitori pe care îi îngraşă debordant şi care tocmai de aceea aşteaptă cu înfrigurare un eventual eşec al negocierilor de privatizare a SIDEX pentru a-şi freca mîinile cu satisfacţie.

Nu numai cei 6 -7 milioane de contribuabili romani ar scăpa de o imensă povară, dar, de fapt, s-ar schimba actualele reguli ale jocului din economia romanească, extrem de păguboase pentru statul roman şi cetăţeanul roman şi profitabile doar pentru o mînă de oameni din clientela clasei politice şi din mafia directorialo-sindicală care blochează orice reformă în industria monopolistă de stat. [...]

Căpuşele care lasă fără vlagă combinatul încă de la import, îndeosebi prin exploatarea în interes propriu a barterului determinat de lipsa de suficient capital de lucru la un ciclu lung de fabricaţie, s-ar părea că sunt nişte bieţi ţînţărei în comparaţie cu căpuşele care sug combinatul la export.
Potrivit statisticilor oficiale, aproape 70 % din oţelul romanesc ar fi exportat de structuri private, în timp ce - ştie şi Grivei - nu există nici un gram de oţel produs deocamdată de structuri private în Romania.

Deci, nu este vorba de altceva decît de niscai profitori cu birouri, eventual, doar eventual, la Galaţi care învîrt hîrtii, că doar n-o trece oţelul pe Bulevardul Magheru din Bucureşti, dar care încasează valuta din efortul făcut, bun sau rău, de muncitorii de la Galaţi, care, evident, nu se aleg cu nimic.

Problema, singura problemă, o constituie doar faptul, dacă, guvernul Năstase în frunte cu premierul Năstase va avea curajul să taie nodul gordian al hăţişului de interese clientelare în care se afla combinatul de la Galaţi şi care, în caz de privatizare a Sidex ar pierde halcanul de departe cel mai important.
XS
SM
MD
LG