Linkuri accesibilitate

Reguli noi la viitorul BAC


Ministerul educaţiei a vrea să schimbe din nou sistemul de organizare a examenului ca să descurajeze copiatul la examen sau mituirea profesorilor.


După ce ieri a contabilizat încălcările ce s-au făcut la sesiunea de bacalaureat, Ministerul Educaţiei şi-a anunţat intenţia să revadă felul în care se susţine examenul de absolvire la liceu. Aşa încît să-i descurajeze şi pe această cale pe absolvenţi să recurgă la copiat şi mituire pentru o notă mai bună. O medie mare la bacalaureat este însă unica şansă pentru absolvenţii de licee să obţină o bursă la universitate. Relatează Lucia Diaconu.


Reguli noi la viitorul BAC
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct



În acest an, 170 de elevi trebuie să repete examenul de bacalaureat, iar cîţiva şefi ai centrelor de bacalaureat au fost demişi din această funcţie pentru că au admis nereguli la examene. După o şedinţă de totalizare, ministrul educaţiei Mihai Şleahtiţchi, nemulţumit de rezultatele „luptei” împotriva copiatului a declarat că ministerul se gîndeşte să introducă şi o probă orală la bacalaureat. Fără să renunţe la ideea înăspririi măsurilor de supraveghere.

Mihai Şleahtiţchi
Mihai Şleahtiţchi: „Vom opta pentru o formulă complexă de examinare în care se vor regăsi elementul scris dar şi cel verbal, elementul teoretic dar şi elementul practic, vom pedala pe ideea aplicării unui test complex care ar scoate în profil competenţele operaţionale ale elevului şi atunci o să dispară şi necesitatea aplicării telefoniei mobile, a fiţuicelor. Exagerarea porneşte de la premisa că totul rezidă în completarea testului. Şi acel test care este completat cu informaţie este considerat ca un test de succes.”

Unii absolvenţi consideră însă că dorinţa de a fenta nu are cum să dispară atîta timp cît de nota la bacalaureat depind şansele de a obţine ulterior un loc cu bursă la universitate.

„Acesta ar fi scopul pentru unii, vor să aibă o notă mai bună pentru ca să intre totuşi la buget.”

„Notele acestea decid practic tot viitorul. ”

„Pentru persoanele care se bazează că vor să intre la buget mediile de la bac asta foarte mult înseamnă.”

Din 2008 mecanismul de admitere în instituţiile de învăţămînt superior a fost schimbat. Aşa încît acum locurile în universităţi se împart exclusiv în funcţie de media obţinută la bacalaureat, fără să se ţină seama şi de media din anii de studii sau de prestaţia la examene de admitere.

Tocmai ca să reducă „pondere decisivă” a notei mari de la bac, Ministerul Educaţiei a decis ca începînd cu anul de studii 2011 la prima sesiune de examen să li se retragă bursele studenţilor care nu probează că au luat note mari pe merit.

Universitatea Ion Creangă
Chiar dacă nu se ştie cum exact se va proceda, ministerul plănuieşte ca într-un viitor mai îndepărtat să fie revăzută şi formula de admitere, care se pare că-i nemulţumeşte şi pe o parte din profesorii universitari.

Iată ce ne-a spus Aliona Zgardan-Crudu, şefa catedrei de limbă română de la Universitatea Pedagogică Ion Creangă: „Să fie o probă la admitere. Există discrepanţe, noi primim viitorii studenţii cu ochii închişi. Nu discuţi, nu ştii ce abilităţi de comunicare are. Nu ştii ce talente are. Nu ştii ce vrea să facă în viaţa asta.”

Vicerectorul Universităţii Tehnice Petru Todos nu se opune însă admiterii pe baza dosarelor depuse, adică a rezultatelor obţinute la bacalaureat, ce-i drept cu condiţia să le fie testate viitorilor studenţi cel puţin aptitudinile.

Universitatea Tehnică
Petru Todos: „Majoritatea ţărilor europene fac admiterea în baza examenului ăsta care se mai numeşte examen naţional. Dar modul şi onestitatea cu care se face examenul ăsta naţional asta-i şi toată buba.”

Europa Liberă: „Dar atunci cînd s-a luat decizia asta să se treacă la media de bacalaureat era invocată tot corupţia din sistemul de învăţămînt...”

Petru Todos: „...care s-a mutat dintr-un loc în altul. Vă spun sincer că mult mai puţină corupţie se făcea în universităţi în comparaţie cu ceea ce se face acum în şcoli.”

Ministrul educaţiei a spus azi Europei Libere că decizia pentru care va opta va fi una de mijloc care va da drepturi şi universitarilor să-şi aleagă studenţii, dar fără să se exagereze, aşa încît să depindă numai de ei dacă va fi înscris sau nu studentul la facultate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG