Linkuri accesibilitate

Congresul american îl somează pe președinte să justifice intervenția din Libia


Secretarul de stat Hillary Clinton la o conferință de presă după întîlnirea Grupului de Contact asupra Libiei
Secretarul de stat Hillary Clinton la o conferință de presă după întîlnirea Grupului de Contact asupra Libiei

John Boehner - republicanul cu poziția cea mai proeminantă - îi cere lui Obama să prezinte pînă vineri justificarea prezenței militare americane în Libia.



Participarea americana la razboiul din Libia este contestata in Congres. Cu detalii, corespondentul la Washington al Europei Libere, Valeriu Sela.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner l-a avertizat pe Barack Obama ca daca nu obtine autorizatie din partea legislativului, pentru participarea americana la atacurile din Libia, atunci violeaza legislatia in vigoare.

In scrisoarea adresata sefului executivului, Boehner - republicanul cu pozitia cea mai proeminanta - ii cere lui Obama sa prezinte pina vineri justificarea prezentei militare americane in Libia. Duminica se implinesc 90 de zile de cind presedintele a notificat Congresul ca forte americane vor fi angajate sa apere zona de non-survol deasupra Libiei.

Acea zona a fost creata pentru a-i proteja pe insurgenti de atacurile aeriene ale fortelor fidele lui Moammar Gadhafi. Boehner arata in scrisoare ca Constitutia americana ii cere presedintelui sa vegheze la punere in aplicare a legilor tarii intre care cea care presupune ca presedintele are acum urmatoarea alternativa: fie obtine aprobarea explicita a Congresului pentru actiunea militara, fie retrage trupele din operatiune, la expirarea celor 90 de zile.

Casa Alba sustine ca a respectat prevederile prin notificarea adresata Congresului si prin informarile periodice cu privire la situatia din Libia. Dar administratia Obama nu a obtinut aprobarea explicita a Congresului pentru inteventie. In conformitate cu prevederile Constitutiei, doar Congresul Statelor Unite are dreptul sa declare razboi, urmind ca presedintele sa conduca operatiunile, in calitate de comandant suprem.

De-a lungul intregii istorii americane aceste doua prevederi au generat conflicte. Cu doua saptamini in urma, Camera Reprezentantilor a adoptat o rezolutie, care nu antreneaza obligativitatea punerii in aplicare, cerindu-i presedintelui Obama sa ofere informatii cu privire la misiunea militara in Libia. La vremea respectiva, presedintele Camerei, Bohner a dat sa se inteleaga ca Congresul ar putea sista finantarea operatiunii din Libia, daca administratia nu face ce i se cere.

Este cauza operatiunii din Libia controversata? Nu, de ambele parti ale esicherului politic exista convingerea ca Qadhafi trebuie sa plece de la putere. Numai ca dupa experientele recente din Irak si Afganistan, politicienii stiu ca apetitul populatiei pentru razboi este foarte redus. Desi imbracata in vesmint constitutional, actuala disputa este una pur politica.
XS
SM
MD
LG