Linkuri accesibilitate

„Divorț între guvern și Italia”


Premierul Silvio Berlusconi dezavuat de alegători
Premierul Silvio Berlusconi dezavuat de alegători

Aproximativ 95% din alegători au respins planul relansării energiei nucleare, planul privatizării sistemului de apă şi legea aşa-numitului „impediment legitim”



Alegătorii italieni au dat o lovitură grea premierului Silvio Berlusconi respingând la referendumul de duminică şi luni câteva legi importante aprobate de guvernul de centru-dreapta. Mai multe ziare şi agenţii de presă italiene şi din alte ţări anunţă sfârşitul erei Berlusconi. Detalii are Mircea Ţicudean.

Rezultatele finale ale referendumului italian arată victorii pe toată linia pentru adversarii politicilor premierului Silvio Berlusconi. Aproximativ 95% din alegători au respins planul relansării energiei nucleare, planul privatizării sistemului de apă şi legea aşa-numitului „impediment legitim”, care i-ar fi asigurat premierului amestecat în mai multe scandaluri imunitate parţială.

Associated Press aminteşte că este a doua înfrângere a lui Berlusconi în decurs de numai două săptămâni, după ce candidaţii lui au pierdut alegerile pentru postul de primar la Milano şi la Napoli. După referendum, liderul opoziţiei de centru-stânga Pier Luigi Bersani a spus că rezultatele confirmă „divorţul dintre guvern şi Italia”.

Iar ziarul „Financial Times” scrie că o asemenea demonstraţie de forţă populară, cum a fost referendumul, va provoca cu siguranţă fisuri mari în coaliţia de guvernământ. Confruntat deja cu scandaluri de corupţie şi sex cu o minoră, Berlusconi va fi de acum şi mai mult la mâna aliatului său de dreapta din Liga Nordului, Umberto Bossi, care poate uşor provoca căderea guvernului dacă nu-i sunt satisfăcute cererile de reducere a taxelor.

În urma consultării populare, Italia devine a doua putere economică din aşa-numitul grup G8 care va renunţa la energia nucleară, după Germania, care a anunţat luna trecută că va scoate treptat din funcţiune centralele nucleare până în 2022. Principalele concerne energetice ale Italiei vor trebui să renunţe la planul de a construi centrale noi şi de a reactiva pe cele scoase din uz în 1987, după catastrofa de la Cernobâl.

Revista germană „Spiegel” notează în ediţia sa pe internet că referendumul italian i-a surprins pe mulţi prin simplul fapt că a fost valabil, atrăgând pentru prima oară în ultimii 16 ani suficienţi alegători. Participarea a fost de data aceasta de 57% la sută, cu un prag de validare de 51%.

Spiegel” aminteşte că referendumul nu doar a fost boicotat de Berlusconi şi aliaţii lui, ci şi într-o oarecare măsură sabotat: televiziunile premierului au primit ordin să vorbească despre referendum cât mai puţin, iar dacă se poate deloc. „În plus – se scrie în „Der Spiegel” – italienii aveau o tradiţie de a merge la plajă duminica, în loc să meargă la urne, iar Berlusconi spera ca obiceiul să funcţioneze şi de data aceasta”.

Mobilizarea alegătorilor, scrie revista germană, a fost opera unei armate de activişti care într-un timp scurt au împânzit oraşele italiene cu pancarte şi anunţuri, a preoţilor, studenţilor şi muzicienilor care au ţinut concerte gratuite în marile pieţe din Roma, Milano şi Bologna, ba chiar şi a proprietarilor de pizzerii, care au oferit mâncare pe gratis celor care au putut dovedi că au fost la urne.

Mai multe ziare internaţionale, de la „Daily Telegraph” la „Jerusalem Post”, notează că Silvio Berlusconi nu şi-a pierdut nici după referendum umorul – un umor specific, pe care nu-l gustă toată lumea. La o conferinţă de presă ţinută la Roma în compania premierului Israelului, Benjamin Netanyahu, Berlusconi s-a întors fără spre fresca din spatele său, reprezentând Parnasul, cu multe figuri mitologice seminude, şi a proclamat: „Asta este o bunga-bunga din anul 1811”.

Bunga-bunga este termenul folosit de participantele la petrecerile lui Berlusconi pentru a descrie ce se întâmpla după cină la vila premierului din apropiere de Milano.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG