Linkuri accesibilitate

Tusea


Cît de sănătoasă e oare naţiunea care tuşeşte mereu prin transportul în comun?



E suficient să urci într-un autobuz oarecare, ce pleacă în provincie, sau chiar într-un maxi-taxi care circulă prin Chişinău ca să întîlneşti implacabil TUSEA. Am constatat că tusea moldovenilor mă însoţeşte mai mereu în transportul în comun. Nu mai există zi fără să-mi tuşească cineva în faţă sau în ceafă.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct


Tuşesc metodic copii şi adolescenţi, oameni între două vîrste şi vîrstnici cu plete dalbe. Tuşesc toţi, chiar şi şoferii. În troleibuze şi microbuze se tuşeşte sec sau convulsiv, se tuşeşte nechezat, fără nici o jenă, se tuşeşte asurzitor sau prelung-încetişor, se tuşeşte cu expectoraţii, se tuşeşte din senin, făcîndu-te să tresari.

Se tuşeşte mereu. Se tuşeşte nu numai iarna, ci şi în toate celelalte anotimpuri. Uneori tusea e înlocuită de strănut. Însă să călătoreşti în linişte nu vei putea. Cineva neapărat va tuşi-strănuta-hîrîi şi-ţi va zgîria dureros urechea. Dar disconfortul auditiv e floare la ureche. Impresia mea e că o bună parte a celor care tuşesc-strănută-hîrîie au probleme de sănătate şi, odată cu tusea, împrăştie în transportul în comun bacili periculoşi.

Cu toate acestea, cei care tuşesc nu prea obişnuiesc să-şi astupe gurile cu şerveţele. Dimpotrivă, tuşesc şi strănută cu poftă, cu lejeritate, cu nonşalanţă, tuşesc aşa de parcă ar fi la ei acasă. Tuşesc şi nici măcar nu le trece prin minte că ar putea să le provoace o problemă celor din jur.

Mulţi horcăie şi tuşesc pentru că fumează vîrtos, expirînd fumul ca nişte locomotive. Amintiţi-vă de omulenii gălbejiţi care, înainte de a intra în maxi-taxi, aruncă cu tupeu chiştoacele pe trotuar. Aceşti omuleni înfrăţiţi cu ţigara pe vecie îţi vor asigura negreşit pe durata călătoriei o porţie de tuse spasmodică.

N-am auzit să se tuşească atîta în metrourile şi autobuzele din Kiev, Praga, New York. N-am auzit să se tuşească ca la noi în aeroporturile din Viena şi Frankfurt.

Ce e oare cu aceste mii de moldoveni care tuşesc necontenit? De ce nu numai cei din jur, dar şi ei înşişi nu încearcă să scape de molima asta? Şi cît de sănătoasă e oare naţiunea care tuşeşte mereu prin transportul în comun? Mergeţi, stimaţi concetăţeni, odată la medic şi dezlegaţi misterul tusei voastre! Vom avea de cîştigat toţi de pe urma acestui efort.
XS
SM
MD
LG