Linkuri accesibilitate

„Cod roşu în Chişinău. Comuniştii la porţile Primăriei” (Adevărul)


Involuția electoratului PCRM (Timpul).



Procesul electoral şi plecarea vice-ministrului moldovean Andrei Popov de la recepţia de la Ambasada Rusiei după ce ambasadorul Valeri Kuzmin l-a numit ministru de externe pe pretinsul şef al diplomaţiei transnistrene Vladimir Iastrebciak atrage în continuare atenţia presei de la Chişinău.

Dacă editorialistul Nicolae Negru de la Jurnal de Chişinău crede că gestul ambasadorului Kuzmin ar putea fi o reacţie directă a Moscovei la vizita senatorului americam John McCain, cunoscut pentru atitudinea sa tranşantă faţă de ocuparea de către Rusia a teritoriului georgian, atunci un alt editorialist de la aceiaşi publicaţie, Petru Bogatu, este de părere că aceasta ar fi o dovadă clară că Moscova s-a implicat în cel mai grosolan mod în procesul electoral din R. Moscova. Pe lângă o altă, primă dovadă – scrisoarea prin care Ministerul de Externe al Rusiei a pus la îndoială corectitudinea primului tur de scrutin din R. Moldova.

„Cod roşu în Chişinău. Comuniştii la porţile Primăriei”, îşi întitulează editorialul din Adevărul istoricul Igor Caşu. Suntem într-un moment de importanţă istorică, scrie Caşu. De faptul cine va conduce capitala va depinde soarta societăţii noastre de mai departe - o victorie a lui Dodon ar însemna persecuţii, pierderea finanţării externe şi îngenuncherea Moldovei în faţa Rusiei, este de părere Caşu.

Din Adevărul mai aflăm că în încercarea de a recupera datorii de 322 de milioane de lei, Inspectoratul Fiscal de Stat a făcut publică lista celor mai rău-platnice 145 de firme. Printre companiile ce figurează în lista neagră se regăsesc mai multe care anterior au fost incluse de Fisc în categoria „fantomă“ sau care deja şi-au vândut activele. Mai mulţi şefi de companii susţin că o bună parte din restanţe au fost „inventate“ de controlori, în timp ce experţii citaţi de publicaţie cred că acumularea unor restanţe atit de mari, după ce în 2007, în urma amnistiei fiscale, au fost iertate datorii de miliarde de lei ale agenţilor economici faţă de bugetul de stat, este un semnal negative. „Acest lucru vorbeşte clar despre faptul că situaţia economică este gravă, companiile au probleme financiare, iar administrarea fiscală şchiopătează“, este citat cu o declaraţie Sergiu Puşcuţa, ex-director al Inspectoratului Fiscal de Stat.

Ziarul Timpul a comparat rezultatele ultimelor scrutine electorale, cele de după 2007 (fără aprilie 2009), şi a tras concluzia: „După revoluţia Twitter din 7 aprilie 2009, PCRM a pierdut un sfert din electorat. Involuţia acestui partid fiind următoarea – de la 49,5% la 5 aprilie 2007; 44,7% la 29 iulie 2009, 39,3% la 28 noiembrie 2010 la 36,9 în 5 iunie 2011.”
XS
SM
MD
LG