Linkuri accesibilitate

Dosarul mineriadei va fi rezolvat de istorici, nu de magistraţi


Mineri, terorizând manifestanţii din Bucureşti, iunie 1990
Mineri, terorizând manifestanţii din Bucureşti, iunie 1990

Ion Iliescu, cel care poarta răspunderea politica pentru evenimentele violente de acum 21 de ani, a fost scutit de urmărirea penală.


Acum 21 de ani, între 13 şi 15 iunie forţele de poliţie interveneau în forţă împreună cu un grup masiv de mineri din Valea Jiului împotriva manifestaţiei pro-democratie din Piaţa Universităţii din Bucureşti. Un moment grav al istoriei recente a României, care continuă să aibă încă multe semne de întrebare. Relatează, Sabina Fati.

1600 de victime au fost numarate in urma mineriadei din 13-15 iunie 1990 si un singur mare vinovat, liderul sindical al minerilor, Miron Cosma. Cei mai multi dintre cei baturi de mineri au ramas cu dizabilitati sau sechele, iar unii chiar s-au sinucis, potrivit unei cercetari care a fost data publicitatii de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Mineriadă este un cuvint aparut in Romania dupa primele alegeri libere, care au avut loc pe 20 mai 1990, in urma carora neocomunistii au cistigat cu un procent ametitor de aproape 80 la suta. Multi dintre cei care credeau ca alegerile au fost trucate s-au strins in Piata Universitatii din Bucuresti intr-o manifestatie maraton care a culminat violent exact acum 21 de ani. Puterea de atunci, in frunte cu Ion Iliescu i-a chemat la Bucuresti pe minerii din Valea Jiului, pentru a elibera Piata Universitatii de cei care militau pentru democratie. Modelul invrajbirii claselor, muncitori versus intelectuali, cum s-a intimplat in 13-15 iunie 1990, era cunoscut de Ion Iliescu din perioada regimului comunist. De altfel in 1989, cind populatia Timisoarei a inceput revolta impotriva dictaturii Ceausescu, in planul de riposta al sistemului aparea si eventualitatea folosirii minerilor, aceasta ideea nu a mai putut fi pusa in practica, fiindca lucrurile s-au intimplat prea repde.

Minerii, ajutati de oameni din serviciile secrete romanesti deghizati, i-au batut cu lanturi si bite pe toti cei care se aflau sau erau in trecere prin centrul Bucurestiului in zilele de 13-15 iunie si care pareau studenti sau intelectuali: fete cu fuste prea scurte sau prea lungi, uneori fara legatura cu manifestatia democratica au fost mutilate sau violate, tineri cu barba sau ruxac au fost loviti cu brutalitate si incarcati in dubele politiei, doi oameni au fost omoriti prin impuscare si doi in conditii inca neelucidate complet.

Presedintele de atunci al Romaniei, Ion Iliescu, cel care poarta raspunderea politica pentru evenimentele violente de acum 21 de ani a primit in urma cu doi ani neinceperea urmaririi penale. Dosarul mineriadei va fi asadar rezolvat de istorici, nu de magistrati.
XS
SM
MD
LG