Linkuri accesibilitate

11.06 - București: Un apel dorit reconciliator


Președintele Ion Iliescu
Președintele Ion Iliescu

Stelian Tănase: „identificarea românilor cu Biserica ortodoxă mi se pare cam mult pentru că exclude o bună parte, o parte a celor care trăiesc pe teritoriul României ceea ce nu duce la un consens şi reconciliere naţională”.




11 iunie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Liana Ionescu).

Un apel dorit reconciliator.

Regele Mihai, Patriarhul Teoctist şi preşedintele Ion Iliescu au semnat de curând un apel „în multe privinţe, istoric”.
„Acceptând invitaţia la reconciliere, înaintată de Ion Iliescu, Regele Mihai îşi pune pentru prima dată semnătura pe un apel, alături de actualul şef al statului. Analiştii politici văd în acest document un semn al reconcilierii pe care preşedintele Iliescu o susţine în termeni incomparabil mai pragmatici decât în trecut.”

„Stelian Tănase crede că apelul este o operaţiune de propagandă a preşedintelui Iliescu, Daniel Barbu crede însă că Ion Iliescu vrea să-şi încheie mandatul ca un conciliator după ce la începutul anilor ’90 a fost văzut ca un inamic al identităţilor legate de istoria naţională, reprezentate de Regele Mihai şi biserica naţională.

„Preşedintelui Ion Iliescu ii este acum indiferent dacă valorile reprezentante au şi calitate electorală pentru că în 2004 nu va mai candida. Aşa îşi termină cariera politică ca un conciliator, drept cel care închide istoria naţională, face o mare buclă după comunism şi 10 ani destul de zbuciumaţi de post comunism şi restituie românilor totalitatea identităţilor lor istorice” – este de părere Daniel Barbu.

Apelul face de mai multe ori trimitere la identitatea de creştin ortodocşi a românilor, un accent criticat de mulţi analişti. Pentru Daniel Barbu este o abordare conservatoare şi chiar arhaică.

Stelian Tănase atrage atenţie că practic românii de alte confesiuni sunt excluşi din comunitatea naţională : „Principala mea obiecţie, este identificarea românilor creştinismul ortodox, cu Biserica ortodoxă ceea ce mi se pare cam mult pentru că exclude o bună parte, o parte a celor care trăiesc pe teritoriul României ceea ce nu duce la un consens şi reconciliere naţională , când milioane de români sunt excluşi din acest document”. Aceeaşi obiecţie are şi fostul consilier prezidenţial, Zoe Petre.
XS
SM
MD
LG