Linkuri accesibilitate

Regiuni în loc de judeţe (Gândul, România liberă)


Scriitorii şi securitatea (Săptămânalul 22)


Propunerea puterii de la Bucuresti de a se legifera o noua structura administrativ-teritoriala, cu opt regiuni in loc de 39 de judete, starneste furtuna si in presa, nu doar in opozitie. In ziarele de azi, doua comentarii sunt dedicate subiectului. In Gandul, Cristian Tudor Popescu inseriaza initiativa cu celelalte manipulari politice care ar fi motivat ultimele patru reorganizari administrative, toate din vremea comunistilor. Atunci, motivul ascuns se lega de zonele locuite majoritar de maghiari. Comentatorul de la Gandul arunca inclusiv ipoteza ca problema ar fi pe tapet si acum: macar ca moneda de schimb pentru obtinerea sprijinului politic de care noua lege are nevoie. Altminteri, ce-i mana pe pedelisti sa propuna regionalizarea Romaniei ar fi, citam, „sa-si intareasca controlul in teritoriu, pentru a forta rezultate electorale in conditiile popularitatii prabusite a PDL”. Cel de-al doilea comentariu din Gandul, cu acelasi subiect, este semnat de Miruna Munteanu.

In Romania libera, Cristian Campeanu aminteste chestiunea reimpartirii teritoriului in coada unui comentariu care discuta atitudinea opozitiei pe principalele probleme politice: dosarul Schengen, masurile anticoruptie. Uniunea Social-Liberala, alianta opozitiei s-a opus constant prin partidele componente la tot ce a insemnat combatere a coruptiei: au dat-o afara din guvern pe Monica Macovei, fost ministru de justitie, au boicotat Agentia Nationala de Integritate, s-au opus responsabilizarii justitiei, au incercat sa desfiinteze Departamentul National Anticoruptie – acesta din urma considerat eficient in toate rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene, arata Campeanu. De fapt, aceasta atitudine a opozitiei social democrate si liberale ar scoate la vedere, citam, „adevarata spaima a lui Ponta si Antonescu”: perspectiva de confiscare a averilor nejustificate si de desfiintare a imunitatii parlamentare.

Saptamanalul 22 a tiparit in ultimul numar un interviu cu presedintele Uniunii scriitorilor, Nicolae Manolescu, pe tema publicarii unor dosare de informatori ai securitatii pe numele unor scriitori marcanti. Manolescu sustine ca aceste lucruri trebuie stiute de romani, ca ele nu vor afecta in niciun fel cota literara a unor Nicolae Breban sau Ioan Grosan, si ca reactia virulenta de aparare a lor, inclujsiv de catre scriitori foarte tineri, nu e decat o febra, adica o reactie naturala a organismului social.
XS
SM
MD
LG