Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton candidată la președinția Băncii Mondiale?


Sediul Băncii Mondiale la Washington
Sediul Băncii Mondiale la Washington

Colaboratori ai actualului ministru de externe spun că Hillary Clinton și-ar fi exprimat interesul de a conduce Banca Mondială, în cazul retragerii lui Robert Zoellick la sfirsitul mandatului în 2012.



Surse de presa arata ca secretarul de stat american, Hillary Clinton s-ar afla in negocieri pentru a parasi administratia anul viitor, urmind sa preia conducerea Bancii Mondiale. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Fosta prima doamna a Statelor Unite si candidata la prezidentiale, Hillary Clinton a devenit o figura proeminenta a administraitiei Obama dupa ce a preluat in 2009, Departamentul de Stat. Ea a declarat public ca nu intentioneaza sa ramina in fruntea diplomatiei, mai mult de patru ani.

Colaboratori ai doamnei Clinton spun ca aceasta si-ar fi exprimat interesul de a conduce Banca Mondiala, daca actualul presedinte, Robert Zoellick se retrage din functie, la sfirsitul mandatului in 2012. „Hillary Clinton isi doreste pozitia”—a spus una dintre sursele aflate in anturajul secretarului de stat. O alta sursa a aratat ca presedintele Obama sprijina de-acum mutarea lui Hillary Clinton la Banca Mondiala. Nu este inca clar daca presedintele a decis sa o nominalizeze, urmind ca propunerea sa fie supusa aprobarii celor 187 de membrii. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Jay Carney a negat relatarile respective.

Un purtator de cuvint al doamnei Clinton a negat si el spunind chiar ca da i se ofera pozitia, Hillary Clinton nu o va accepta. Persoane care cunosc situatia spun ca infirmarea stirii atit la Casa Alba cit si la Departamentul de Stat este un semnal ca ea e adevarata. Revelatiile respective pot afecta credibilitatea secretarului de stat intr-un moment foarte important pentru diplomatia americana.

De obicei, nominalizarile pentru conducerea Bancii Mondiale nu se fac cu mai mult de un an inaintea expirarii mandatului actualului presdinte. Dar este un an neobisnuit, mai ales de cind organizatia sora, Fondul Monetar International a ramas fara presedinte dupa ce Dominique Strauss-Kahn a demisionat dupa ce fusese arestat pentru hartuire sexuala si incercare de viol. Pina acum Fondul a fost condus de la infiintare incoace de un european, in timp ce la conducerea Bancii Mondiale s-a aflat, de la infiintare, un american. Dar in ultima vreme aceasta alternanta este contestata de noi puteri economice, care sint nemultumite ca nu participa la proces.

Statele Unite nu si-au exprimat public inca sprijinul pentru candidatul francez la presedintia Fondului, ministrul de finante, Christine Lagarde. Pina acum nici una dintre cele doua institutii nu a fost condusa de o femeie.
XS
SM
MD
LG