Linkuri accesibilitate

Summitul Uniunea Europeană-Rusia


Diplomaţii europeni suspectează Rusia că foloseşte din nou arma comerţului pentru a obţine câştiguri politice.



În această seară, la Nijni Novgorod începe un summit greu între Uniunea europeană şi Rusia. Desigur este un summit cu greutate diplomatică, pentru că vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, preşedintele Uniunii Europene, Herman van Rompuy şi preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev.

Dar este mai ales un summit care va încerca să găsească soluţii la o mulţime de probleme grele, de la regimul de vize pentru cetăţenii ruşi, la interdicţia impusă de Rusia asupra importului de legume din Uniunea Europeană.
Interdicţia, temporară, a fost cauzată de izbucnirea epidemiei de e.coli in nordul Germaniei dar mai ales de faptul că nu se cunoaşte originea infecţiei.

Nu sunt puţin însă diplomaţii europeni care suspectează Rusia că foloseşte din nou arma comerţului pentru a obţine câştiguri politice sau de altă natura, cum ar fi liberalizarea regimului de vize. „Lipseşte voinţa politică” remarca în ajunul summitului, unul din consilierii preşedintelui Medvedev.

De curând, comisarul european pentru sănătate insista că epidemia de e.coli este restrânsă geografic aşa că impunerea unui embargo pe importuri de legume, cum a făcut Rusia, este o măsură disproporţionată şi nejustificată. În replică, un diplomat rus ar fi declarat agenţiei AFP că embargoul va fi ridicat când toţi politicienii europenei mănâncă numai castraveţi fără să întrebe de origine. Iniţial, autorităţile sanitare germane afirmaseră că bacteria de e.coli ar fi provenit din castraveţi spanioli.

Afirmaţia a fost retrasă ulterior dar a provocat fermierilor spanioli pierderi, estimate la Madrid, de peste 200 de milioane de euro. Şi nu sunt singurii fermieri din Uniunea Europeană care nu-şi mai vând producţia. Iar Rusia este cea mai mare piaţă pentru legumele europene.

Mai este problema unui nou acord de cooperare între Uniunea Europeană şi Rusia, care ar trebui să-l înlocuiască pe cel din 1997. Tratativele stagnează. La care se adaugă frustrarea Rusiei care de 18 ani negociază admiterea în Organizaţia Internaţională a Comerţului. Georgia este cea care blochează acum accesul.

Premierul rus Vladimir Putin a cerut birocraţiei ruse să ignore regulile organizaţiei internaţionale, atâta timp cât Rusia nu este admisă. Motiv pentru care nici nu a reacţionat la argumentul europenilor că embargoul pe importul de legume ar încălca regulile internaţionale.

Timofei Bordachev, directorul institutului de studii europene de la Moscova declara agenţiilor internaţionale de ştiri că neîncrederea între Uniunea Europeană şi Rusia este atât de mare încât mulţi politicieni se gândesc să rărească summiturile de la două la unul pe an.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG