Linkuri accesibilitate

Dodon și veninul contra Chirtoacă-AIE (Evenimentul zilei)


Ce este necesar de modificat în Constituție (Alina Mungiu-Pippidi/România liberă).



Primul clasat in turul unu al alegerilor pentru primaria Chisinaului, Igor Dodon, a acordat un interviu in exclusivitate in Evenimentul zilei. Sapoul aminteste traficul intens de pe blogul politicianului comunist: 191 de comentarii si 11 „like”-uri pe Facebook, si adauga: „In urma cu doi ani, lumea vorbea despre revolutia Twitter din capitala Republicii Moldova. Intre timp, mai toata lumea pare sa fi inteles forta mediului virtual”.

Igor Dodon isi caracterizeaza foarte incisiv contracandidatul, pe liberalul Dorin Chirtoaca: „un fel inchizitor politic”, si de aceea un „asa-numit liberal”, care s-ar fi ocupat timp de patru ani numai de show-uri politice. Alianta pentru Integrare Europeana nu sta nici ea mai bine in ochii invitatului de la Evenimentul zilei: „parca a tunat si i-a adunat pe toti de-o teapa: buni demagogi, prosti administratori”.

Interviul atinge si teme mai generale, cum ar fi relatia cu Romania si cea cu Rusia. Pe prima chestiune, Igor Dodon e foarte transant: „Suntem un stat moldovenesc, suntem moldoveni. Avem cultura, limba si destinul nostru moldovenesc”. Politicienii romani ar trebuie sa se intrebe daca sunt dispusi sa tina cont de aceste „realitati”, mai arata Dodon. Rusia pare si ea pusa cumva la punct in interviul din cotidianul de la Bucuresti: i se recomanda mai putina prezenta in treburile interne ale Moldovei si mai multa „complezenta” in relatiile externe.

Comentariile din presa romaneasca abordeaza azi masiv intentia puterii din Romania de a modifica mai multe legi importante. Intre ele, Constitutia. Alina Mungiu Pippidi se ocupa în România liberă de cele mai importante dintre modificarile care ar urma sa fie aduse acesteia din urma. Desi crede ca avalansa de propuneri legislative e o greseala si ca solutia ar fi respectarea legilor deja existente, Mungiu-Pippidi admite ca sunt sunt schimbari de facut: in primul rand articolul care considera din principiu averea drept licita, adica onest castigata, si impiedica astfel confiscarea ei in conditiile in care un demnitar este corupt; apoi articolul care ar urma sa oblige guvernul la respectarea unui deficit bugetar maxim, eliminand astfel instrumentul dezastruos al obtinerii de voturi prin masuri populiste pe banii publici.

Tot in Romania libera, Mircea Kivu ajunge la concluzia ca proiectul de modificare a Constitutiei propus de presedinte urmareste sa instaureze o republica prezidentiala, in locul unei semiprezidentiale.

O analiza de pe Hotnews, semnata de Stefan Vlaston exprima in schimb mirarea ca guvernul Boc si presedintele Traian Basescu dovedesc tenacitate in continuarea cu orice pret a reformelor: pe langa intentia de modificare a Constitutiei, este vorba despre recent decisa alegere a primarilor din primul tur si de proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei in 8 regiuni, fata de 39 de judete in prezent.
XS
SM
MD
LG