Linkuri accesibilitate

Diplomația gazului natural și relațiile româno-ruse


Acordul pune bazele viitoarei societăți mixte româno-ruse care va construi zece depozite de înmagazinare a gazelor naturale pe teritoriul Romaniei.


România a transmis Rusiei, miercuri, preşedinţia Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagr. Ocazia a fost folosită de cele două ţări pentru a discuta despre îmbunătăţirea relaţiei bilaterale. Evenimentul a coincis şi cu un anunţ făcut de compania românească Romgaz despre proiectele de cooperare cu gigantul rus, Gazprom. Relatează de la Bucureşti, Sabina Fati.

Imediat dupa ce Andrei Denisov, prim-adjunctul ministrului rus de externe a i-a vorbit sefului diplomatiei romane, Teodor Baconschi despre planurile economice comune care ar putea repune relatiile romano-ruse pe baze pragmatice, au aparut si elementele pe baza carora se va pune in practica reconstructia.

Directorul general adjunct al Romgaz, Francisc Toth a explicat ca Societatea româna de gaz a trimis catre Gazprom o lista cu posibile locatii in care pot fi facute depozite de gaze naturale in Romania, iar specialistii rusi analizeaza aceste detalii.

In perioada urmatoare expertii Gazprom sint asteptati in Romania pentru discutii legate de colaborarea energetica a celor doua state, mai cu seama ca urmeaza sa fie prelungit Memorandumul Romgaz-Gazprom, care a expirat la sfirsitul lunii mai. Acordul care urmeaza sa fie semnat intre cele doua companii de profil din Romania si Rusia va pune bazele viitoarei societati mixte româno-ruse care va construi zece depozite de inmagazinare a gazelor naturale pe teritoriul Romaniei.

In toamna anului trecut presedintele Gazprom Alexei Miller a venit in Romania si a discutat cu ministrul roman al Economiei, Ion Ariton despre posibilitatea renuntarii la intermediari pe linia importului de gaze rusesti. Aceasta perspectiva ar putea deveni realitate odata cu semnarea noilor documente, iar prim-adjunctul ministrului rus de externe a dat deja un semnal prietenesc atunci cind a pomenit despre „unirea capacitatilor” in domeniul petrolului si gazelor, despre „dezvoltarea cooperarii in cadrul unor proiecte comune” si despre sustinerea acestor planuri de catre guvernele de la Moscova si Bucuresti.

Diplomatia gazului continua asadar sa produca efecte, inclusiv in relatii cu state atit de refractare cum este Romania, care a avut pozitii extrem de dure la adresa Moscovei in ultimii ani. In acelasi timp Romania are nevoie de relatii pragmatice cu Rusia, fiindca plateste cel mai scump gaz rusesc, prin comparatie cu celelalte state europene, fiind totusi si cea mai putin dependenta de resursele Federatiei Ruse.

Romania importa din Rusia circa o treime din necesitatile sale, restul cantitatii de gaz folosit annual, adica doua treimi fiind asigurata de resursele proprii.
XS
SM
MD
LG