Linkuri accesibilitate

Siria, o a doua Libie?


Consiliul de Securitate ONU discută situaţia din Siria, 27 aprilie 2011
Consiliul de Securitate ONU discută situaţia din Siria, 27 aprilie 2011

Pe scena internaţională Siria are altă poziţie şi altă greutate decât Libia, iar Bashar al-Assad nu este la fel de detestat ca Gaddafi.


Mai multe ţări din UE sprijinite de Statele Unite au înaintat Consiliului de Securitate ONU un proiect de rezoluţie care condamnă folosirea forţei de către guvernul Siriei împotriva demonstranţilor. Dar Rusia şi China, ţări cu drept de veto la ONU, au anunţat că nu o vor susţine. Iar presa internaţională scrie că lipsa de unitate între marile puteri semnalează că Siria nu va deveni o a doua Libie. Detalii are Mircea Ţicudean:


Siria nu va deveni o a doua Libie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct



Rezoluţia de condamnare a guvernului sirian a fost depusă de Franţa, Germania, Portugalia şi Marea Britanie şi ar putea fi votată fie în zilele următoare.

Vorbind ieri în parlamentul de la Londra, premierul David Cameron a spus că există informaţii credibile că în Siria au fost ucişi 1000 de oameni şi arestaţi 10.000, numind politica Damascului „inacceptabilă”.

„Dacă cineva votează împotriva rezoluţiei ONU, sau o respinge prin veto, o s-o aibă pe conştiinţă”, a avertizat premierul conservator de la Londra.

Agenţia Reuters scrie însă că în ciuda unor asemenea declaraţii sumbre occidentul nu se aşteaptă să aibă mare influenţă asupra evoluţiei evenimentelor din Siria.

Un diplomat arab citat de agenţie sub condiţia anonimatului a spus că nici la ONU, nici în UE nimeni nu crede că rezoluţia, chiar dacă va fi adoptată, va impresiona prea mult guvernul de la Damasc.

„Dar occidentul trebuie să mimeze cel puţin acţiunea, pentru că la faţa locului situaţia se înrăutăţeşte rapid”, a mai spus diplomatul.

Reuters anticipează că scenariul libian, în care NATO a intervenit împotriva regimului autoritar al lui Muammar Gaddafi, nu va se va repeta în ţara preşedintelui Bashar al Assad, pentru că pe scena internaţională Siria are altă poziţie şi altă greutate.

Rusia este principalul ei furnizor de arme şi a avertizat, ca şi China, că va bloca rezoluţia ONU – care nici măcar nu vorbeşte de vreo intervenţie externă, ca în Libia.

Statele arabe au rezistat şi ele până acum oricărei acţiuni hotărâte împotriva Damascului – după ce condamnaseră fără prea mari ezitări Tripoli.

Reuters crede că Arabia Saudită, ţară condusă de un regim autoritar, vrea linişte în vecinătatea ei şi se teme că încă o revoltă arabă, sprijinită eventual de occident, ar aduce spiritul revoluţionar periculos de aproape.

În cazul Libiei temerile saudite de propagarea revoluţiei au existat, dar au fost mai mici decât antipatia faţă de liderul libian Muammar Gaddafi, care prin politica lui excentrică şi-a făcut mulţi duşmani în lumea arabă.

Agenţia Reuters crede că reputaţia deplorabilă a lui Gaddafi a explicat şi popularitatea intervenţiei internaţionale din Libia în ţările participante la campania NATO. În primul rând în Statele Unite, unde Gaddafi era asociat cu atentatul terorist de la Lockerbie. Dar Bashar al-Assad, scrie Reuters, nu este la fel de cunoscut şi de detestat ca Gaddafi, aşa că administraţia Obama ar convinge cu greu publicul că Siria merită încă o campanie militară.

Reuters aminteşte însă că nimeni nu se gândeşte deocamdată serios la o intervenţie militară în Siria.

Textul rezoluţiei depuse la ONU spune limpede că este de dorit ca violenţele să fie curmate printr-un dialog politic în interiorul Siriei – iar singurul rol practic al comunităţii internaţionale ar fi de a ajuta umanitar civilii care suferă din cauza violenţelor.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG