Linkuri accesibilitate

SUA cer administraţiei Bahrein să facă dreptate


Barack Obama: Stabilitatea regatului de la Golful Persic depinde de respectarea drepturilor fundamentale ale omului.


In timp ce revoltele continuă primăvara arabă, către vară, Statele Unite încearcă să reacţioneze diferenţiat, în funcţie de situaţie şi context. Ieri, preşedintele Barack Obama s-a referit explicit la Bahrein, aşa cum ne va spune în continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela:


Corespondenţa zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Link direct



Presedintele Barack Obama a cerut administratiei din Bahrein sa faca dreptate in cazurile celor care au comis abuzuri, impotriva manifestantilor pro-democratie. Seful executivului American a solicitat ajungerea la un compromis intre guvern si opozitie. La oportunitatea de presa de dupa intilnirea cu Printul Sheikh Salman bin Hamad-al-Khalifa, Obama a incurajat tendintele vizind initierea unui dialog national, in Bahrein, insistind ca stabilitatea regatului de la Golful Persic depinde de respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Bahreinul este guvernat de regele Hamad bin Isa al-Khalifa, a carui familie sunita conduce o populatie majoritar siita. Regele a oferit la 31 mai sa demareze un dialog national in legatura cu procesul de reforme, iar la 1 iunie a ridicat starea de urgenta care oferise cadrul represiunii impotriva manifestantilor.

In Bahrein este stationata Flota a Cincea a Marinei Americane. In martie, autoritatile din Bahrein au chemat ajutor din Arabia Saudita si alte tari din Golf, acuzind manifestantii care au o agenda pro-siita, sprijinita de Iran.

Opozitia neaga aceste alegatii. Critici arata ca Statele Unite si alte tari occidentale au reactionat prea timid in fata represiunii din Bahrein, tara extrem de importanta in regiune, pentru Statele Unite, impotriva amenintarii iraniene. Clerici siiti au criticat regimul, cel mai recent duminica, cind au acuzat politia ca a intervenit in forta, in timpul unui festival siit.

La Casa Alba, o declaratie oficiala a elogiat initiativele recente ale regelui, subliniind insa ca opozitia si puterea trebuie sa ajunga la un compromis, spre binele tarii. Presedintele a mai spus ca angajamentul regimului de a face dreptate in cazurile de abuzuri impotriva drepturilor omului trebuie respectat.

Opozitia din Bahrein se teme ca represiunea va continua in ciuda ridicarii legii martiale. Printul din Bahrein si-a reexprimat sprijinul pentru reforme, spunind ca este un test important pentru regimul tarii sale, dar si o uriasa oportunitate.
XS
SM
MD
LG