Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Litoralul românesc văzut prin ochii TVR


Oricare ar fi tonalitatea reportajelor, ele au o trăsătură comună, trădînd nostalgia pentru epoca „tricourilor ude”.



În urmă cu mai bine de zece ani, vacanţa de vară era, pentru posturile TV, sinonim cu litoralul Mării Negre. Televiziunile cu dare de mână improvizau studiouri de transmisie pe plajele de la Mamaia sau Neptun. Vedete, muzică, jocuri, concursuri. Îmi amintesc de un concurs care făcea furori, zis al „tricourilor ude”. Tinere din toate colţurile ţării se aşezau sub duş iar apa făcea ca tricourile, sub care nu se afla nici un alt obiect de îmbrăcăminte, să dezvăluie în loc să ascundă. Publicul era, bineînţeles, masculin şi nu se zgîrcea cu aplauzele, răsplătindu-le pe foarte numeroasele concurente, iar sarcina juriului nu era deloc uşoară.

Ce vremuri! Astăzi ideea ca un post TV să instaleze un platou pe plajă ar părea extravagantă. Reportajele din staţiunile de pe litoral sînt contradictorii. Aflăm ba că hotelierii nu sînt pregătiţi, ba că totul e în ordine; ba că mîncarea în restaurante e bună, ba că e proastă; ba că nisipul a fost curăţat, ba că te împiedici la tot pasul de gunoaie; ba că apa e perfectă, limpede şi primitoare, ba că nu poţi face măcar un pas în mare din cauza covorului dezgustător de alge.

Aceste schimbări de atitudine sînt imprevizibile şi ţin de resorturi greu de descifrat. S-ar putea ca, uneori, la mijloc să fie buna sau proasta dispoziţie a reporterului sau modul în care a fost primit a cutare restaurant.

Oricare ar fi tonalitatea reportajelor, ele au o trăsătură comună, trădînd nostalgia pentru epoca „tricourilor ude”: camera de filmat se opreşte asupra unor superbe creaturi feminine, în cîteva postùri clasice: întinse pe nisip cu faţa în jos, cu faţa în sus, pe o parte, stînd în genunchi, în picioare, mergînd spre apă, ieşind din apă. Filmate din spate, descoperi că făpturile poartă un slip a cărui bandă abia dacă atinge doi centimetri. Filmate din faţă, realizezi că ele fac topless şi că au toate motivele să îşi etaleze sînii generoşi ce sfidează legile gravitaţiei.

Aceste secvenţe au devenit un soi de ritual. E şi un mod de a spune că, la urma urmelor, litoralul nostru are şi el atracţiile sale specifice, care trebuie puse în valoare.
XS
SM
MD
LG