Linkuri accesibilitate

România iese din recesiune


Evoluţiile pozitive sunt confirmate de Banca Mondială, însă ieşirea din recesiune nu înseamnă şi depăşirea crizei.


Economia romaneasca pare sa-si revina, potrivit datelor Institutului National de Statistica, date astazi publicitatii si care arata ca industria este ramura de activitate care a inregistrat cea mai mare crestere a volumului de activitate cu peste 10 la suta mai mult, fata de aceeasi perioada a anului precedent. Analiza facuta de statisticieni a revizuit de altfel in sens pozitiv primele estimari cu privire la cresterea economica a Romaniei din primul trimestru al anului. Noile date scot in evidenta faptul ca Produsul Intern Brut al tarii a fost in termeni reali cu 1,7 la suta mai mare comparativ cu trimestrul corespunzator de anul trecut. Aceasta evolutie este confirmata si in noul raport global al Bancii Mondiale care si-a revizuit in usoara crestere prognoza cu privire la avansul economiei romanesti din acest an (de la 1,5 la 1,6), dar a scazut estimarile pentru anul viitor de la 4,4 la 3,7 la suta. Analistii Bancii Mondiale se asteapta totusi ca in 2013 economia Romaniei sa inregistreze un avans de patru procente.

Agentia de rating Moody’s a anuntat pe de alta parte ca ratingul pentru Romania va ramine neschimbat in urmatoarele 12-18 luni, fiindca este o tara stabila si ca o eventuala reevaluare pozitiva ar putea avea loc pe baza dovezilor ca recentele masuri de ajustare bugetara duc la o reducere semnificativa a deficitului fiscal. „Viitorul Romaniei este luminos”, a declarat Petr Vins, directorul general al agentiei Moody’s pentru Europa Centrala, adăugând însă că „nu la fel de luminos cum arata inainte de criza”, fiindca economia nu va mai creste atit de repede ca in perioada 2006-2008.

Semnele de revenire a economiei romanesti par sigure, dar presedintele Traian Basescu atragea recent atentia ca desi se poate vorbi despre iesirea din recesiune, nu se poate spune ca Romania a iesit din criza. De aceea, de pilda, restructurarile din zona bugetarilor continua, iar guvernul incearca in aceasta perioada sa treaca prin parlament o ordonanta prin care sa concedieze in doua etape circa 18 mii de angajati de la Ministerul de Interne.

Politigraf

XS
SM
MD
LG