Linkuri accesibilitate

Risipa de bani electorală


Dacă sînteţi atît de neglijenţi cu averea voastră, cum oare administraţi banii statului?



Văd pe o stradă din Chişinău un panou electoral al unui mare partid. E un fapt banal, nu-i aşa? Ar fi fost, dacă nu ar fi existat un panou identic la o distanţă de numai 30 de metri. Iar peste alţi 30 de metri, îţi sare-n ochi un alt panou tras parcă la indigo. Şi asta nu e tot. Pe aceeaşi parte a străzii sînt înfipte, la o distanţă de 30-40 de metri, tocmai 5 panouri identice ale aceluiaşi partid! Acelaşi mesaj şi acelaşi chip ţi se înfăţişează de cinci ori într-o porţiune de numai 150 de metri!

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct


În mod normal, te întrebi: dar care e sensul acestei multiplicări? La ce bun această risipă de bani? Păi, nu era de ajuns acolo un panou sau cel mult două? Un fan al partidului cu pricina mi-a oferit următoarea explicaţie aiuritoare. Vasăzică, e nevoie, în opinia sa, de multe panouri similare acolo. Un şofer oarecare, care e distrat, poate să treacă de primul panou fără să-l observe, dar îl va remarca imediat pe al doilea, pe al treilea sau pe al cincilea. Mie însă mi se pare că cel care are ochi să vadă va vedea şi un panou solitar. Mai mult, această îngrămădire de panouri identice îi poate enerva lesne pe oamenii reflexivi. E ca şi cum partidul acela ar ţine cu tot dinadinsul să-ţi sară-n ochi.

Sau, iată, un alt exemplu de risipă de bani electorală. Pe durata campaniei electorale, am scos din cutia mea poştală patru fluturaşe electorale identice ale aceluiaşi partid. E ca şi cum partidul acela te-ar crede un nătăfleţ. Îţi trimite o dată un mesaj, apoi a doua oară, apoi a treia, apoi a patra. Păi, de cîte ori, stimabililor, trebuie eu să citesc acelaşi mesaj plictisitor? Credeţi că nu mi-i suficient o dată? Credeţi că o să devin fanul vostru dacă voi citi zilnic mesajele voastre mobilizatoare? Păi, să ştiţi că insistenţa voastră îi enervează pe mulţi dintre vecinii mei, care pur şi simplu aruncă fluturaşii electorali la tomberon, fără să le recitească cu luare aminte.

În final, am o întrebare pentru toţi aceşti risipitori de bani. Înţeleg că aveţi dreptul să faceţi ce vreţi cu banii voştri, puteţi instala măcar şi 10 panouri identice în acelaşi loc, dar dacă sînteţi atît de neglijenţi cu averea voastră, cum oare administraţi banii statului? Dacă aruncaţi atîţia bani în vînt pe fluturaşi electorali, pe panouri şi pe sacoşete cu sare iodată, pot fi eu sigur oare că cheltuiţi cu cap banii contribuabililor?
XS
SM
MD
LG