Linkuri accesibilitate

Atentat sau moarte întîmplătoare în cazul lui Igor Țurcan (Panorama)


Ministerul de interne vrea regului mai stricte pentru deținătorii de arme (Adevărul).


În ziarul „Timpul”, George Damian dedică un editorial declaraţiei ministrului de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, că Republica Moldova trebuie să renunţe la ideea de stat unitar – iar Transnistria la ideea de independenţă – asta dacă se doreşte rezolvarea conflictului transnistrean.

În opinia editorialistului declaraţia lui Lavrov are implicaţii directe: dacă e să meargă pe această cale, politicienii de la Chişinău vor trebui să găsească soluţii pentru a anula legea din 2005 cu privire la caracterul unitar al Republicii Moldova. Federalizarea este un cuvânt frumos, adaugă George Damian, destinat să sune bine în documentele internaţionale. În realitate se pregăteşte recunoaşterea legală a regimului de la Tiraspol – conchide editorialistul.

Cotidianul „Adevărul” scrie că Ministerul de Interne vrea reguli mai stricte pentru deţinătorii de arme. Astfel, cetăţenii moldoveni vor putea deţine cel mult opt arme, excepţie făcând colecţionarii care vor putea avea un număr nelimitat de arme. Iniţiativa prevede şi majorarea vârstei de eliberare a permisului de portarmă, de la 18 ani la 21 de ani, dar şi introducerea anumitor taxe pentru eliberarea permisului.

Săptămânalul „Economist” se întreabă în prima pagină dacă întreprinderile cu capital de stat stimulează ineficienţa? Dacă un manager de întreprindere este bun, atunci el trebuie să aibă un salariu competitiv, şi invers – dacă nu există performanţă atunci ar trebui să urmeze sancţiuni şi concedieri. Cu toate acestea problema salariilor mari, ridicate de conducătorii întreprinderilor de stat, continuă să fie discutată în contradictoriu, fără a se ajunge la un numitor comun, mai ales între persoanele din guvern – conchid ziariştii de la Economist.

Iar ziarul „Panorama” se întreabă dacă explozia de ieri din centrul capitalei care l-a ucis pe preşedintele Federaţiei de Tenis, Igor Ţurcan, a fost un act de terrorism sau o întâmplare? Ziariştii îi citează pe apropiaţii lui Igor Ţurcan care înclină să creadă că a fost vorba de un atentat.
XS
SM
MD
LG