Linkuri accesibilitate

Economia capitalei


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: „AIE ar trebui să se gândească mult mai mult la descentralizarea puterii, inclusiv financiare locale.”


Chişinăul nu este numai locul în care competiţia electorală pentru alegerile locale a fost cea mai „fierbinte” şi va rămâne aşa şi pentru turul doi de la 19 iunie, dar este şi locul unde sunt concentrate cele mai multe investiţii şi cele mai importante întreprinderi. Despre importanţa economică a capitalei moldovene a stat de vorba Valentina Ursu cu analistul economic Iurie Gotişan.


Un punct de vedere de Iurie Gotişan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct



Iurie Gotişan: „În municipii, în particular în Chişinău sunt concentrate marea majoritate a unităţilor ce pulsează economia ţării. Or, peste 60 la sută din totalul întreprinderilor ţării sunt localizate în capitală. În plus, statistica arată că în jur de 60 la sută din Produsul Intern Brut , dacă nu chiar mai mult, este format anume în municipiul Chişinău. Aici sunt concentrate de altfel peste 80 la sută din investiţiile străine directe şi peste 60 de procente din cele interne. Avem de fapt o polarizare în dezvoltarea economică regională enormă, în particular dintre Chişinău şi unităţile teritorial-administrative de ambele nivele.”

Europa Liberă: Şi aceasta stare de lucruri vă pare ca ceva normal?

Iurie Gotişan: „Da, este o situaţie firească, fiindcă anume în capitală este concentrată cea mai bună infrastructură, cele mai bune reţele de aprovizionare cu materie primă, cele mai bune resurse informaţionale şi umane. Or, Chişinăul este şi cel mai mare contribuabil la bugetul de stat la capitolul de venituri.”

Europa Liberă: Domnule Gotişan, reprezentanţii administraţiei publice locale de ani de zile se tot plâng că taxele, impozitele locale nu se varsă în haznaua primăriei. Şi de aici, nu ai bani – ce poţi să faci?

Iurie Gotişan: „Avem o nedreptate legislativă în acest sens. Or, legea spune că undeva 60 la sută din totalul veniturilor acumulate de către autorităţile locale trebuie să fie direcţionate către bugetul central. Este marea problemă. Am zis anterior că diferenţa enormă dintre centru şi periferie face dificilă dezvoltarea administraţiilor publice locale. Bugetul de stat, de exemplu, pentru 2010 a fost de ceva mai mare de 19 miliarde de lei. Pentru comparaţie: în 2010 administraţiile locale au primit de la bugetul de stat, mă refer aici la alocaţii directe, transferuri ş.a.m.d. resurse financiare în valoare de circa 4,5 miliarde lei, sau echivalentul a 23 la sută din Produsul Intern Brut.”

Europa Liberă: Deci numai o pătrime din aceste mijloace.

Iurie Gotişan: „Chiar mai puţin de o pătrime, ceea ce este o valoare nesemnificativă. Deşi s-a produs o ameliorare a finanţelor publice locale, totuşi este departe de suma revendicată de către acestea. În ţari, spre exemplu, care au sisteme fiscale similare cu ale Moldovei proporţia alocării banilor către bugetele locale este de 50 la 50. De fapt, este o situaţie mai mult sau mai puţin firească, având o asemenea structură în defalcarea veniturilor către bugetul de stat.”

Europa Liberă: Totuşi exista o ieşire din situaţie? Pot oare cei din teritoriu, cei care reprezintă administraţia publică locală să se gândească la alte pârghii? Poate mai mult să pună accentul pe atragerea resurselor din afara bugetului?

Iurie Gotişan: „Autorităţile locale ar trebui să fie mult mai incisive în atragerea resurselor extrabugetare. Sunt mulţi donatori instituţionali si structurali, care sunt dispuşi să ofere bani pentru iniţiative bine gândite şi în folosul comunităţilor anume. Este nevoie doar de voinţă, ingeniozitate pentru elaborarea unor proiecte de finanţare şi de multă muncă. De ce să nu se revină la acea structură de finanţare bazată pe judeţele care au existat până în anul 2003, când unităţile de atunci aveau mai mulţi bani la dispoziţie, care puteau fi alocaţi de altfel pentru reparaţia unui drum, a unei şcoli sau grădiniţe.”

Europa Liberă: Credeţi că s-ar putea interveni şi de făcut ca acest impozitul pe venit să fie vărsat acolo unde îşi are reşedinţa persoana fizică, juridică?

Iurie Gotişan: „Colectarea impozitului pe venit la locul de reşedinţă ar fi o altă opţiune. Asta va duce la o consolidare a autonomiei financiare a administraţiilor publice locale, în special a celor de nivelul unu, care în prezent sunt tratate inechitabil, fiind mai mult dependente de criteriile politice de distribuire a veniturilor la nivelul raioanelor. Cu siguranţă aceasta nu va soluţiona toate problemele imediat, dar reprezintă un prim pas în calea descentralizării fiscale, fiind chiar una din puţinele metode de majorare semnificativă şi echitabilă a veniturilor colectate la nivel local.”

Europa Liberă: Eu am înţeles că actualmente în Parlament ar fi un proiect de lege privind finanţele publice locale, sau e o normă legală care trebuie îmbunătăţită?

Iurie Gotişan: „Alianţa pentru Integrare Europeană ar trebui să se gândească mult mai mult la descentralizarea puterii, inclusiv financiare locale.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG