Linkuri accesibilitate

Igor Dodon: O campanie cu soluţii, nu cu provocări


Igor Dodon
Igor Dodon

Un interviu cu candidatul Partidului Comuniştilor la primăria capitalei, realizat de Valentina Ursu.


Europa Liberă: Domnule Dodon, după ce CEC a anunţat rezultatele finale, este clar că sunteţi principalii candidaţi, împreună cu domnul Chirtoacă. Cum veţi continua să luptaţi pentru a obţine fotoliul de primar?

Igor Dodon: „Noi am avut o campanie destul de consistentă şi destul de profesionistă. Şi, în acelaşi timp, o campanie electorală lansată în Joia curată, fără provocări, fără intrigi. Vom continua tot aşa – o campanie profesionistă, o campanie cu soluţii, nu cu provocări.”

Europa Liberă: Ce nu aţi dori să se repete în turul doi?


Igor Dodon răspunde întrebărilor Valentinei Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:16 0:00
Link direct



Igor Dodon: „Aş dori să nu fie atâtea provocări şi atâta noroi, cu toate că înţeleg că contracandidatul meu alte soluţii nu are, decât să meargă cu provocări şi învinuiri.”

Europa Liberă: Contracandidatul Dvs., domnul Chirtoacă, spune că aţi fi reprezentat un curent, care luptă pentru restaurarea dictaturii la nivel local, asemănător celui din anul 2001.

Igor Dodon: „Cu regret, domnul Chirtoacă merge pe aceeaşi abordare, pe care a avut-o patru ani în Primărie – face doar politică, nu poate veni cu abordări corecte, profesioniste şi pragmatice. El încearcă să ideologizeze, sperând că în acest sens va câştiga Primăria. Însă dumnealui ar trebui să conştientizeze că oamenii din Chişinău nu doresc declaraţii politice. Chişinăuenii doresc să se vină cu soluţii pentru problemele lor şi eu vin cu asemenea soluţii.”

Europa Liberă: Mai credeţi că pot fi fraudate alegerile? Rămâneţi la convingerea aceasta?

Igor Dodon: „Cel puţin la această etapă, din informaţiile de care dispunem în câteva suburbii ne demonstrează că acolo au fost înregistrate careva abateri de la norma legală. O să le verificăm şi pe urmă o să luăm o decizie în acest sens.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, liderul PL, Mihai Ghimpu sugerează că chiar Dvs. aţi fi cumpărat alegătorii.

Igor Dodon: „Mă bucur că nepotul în sfârşit şi-a scos moşul, nu ştiu pe unde l-a ascuns până acum. Însă să comentez aberaţiile unor concurenţi electorali nu am de gând. Cei care cred că metodele care le sunt proprii şi îi caracterizează, de tip cumpărarea voturilor ş.a.m.d., trebuie să înţeleagă odată pentru totdeauna: PCRM-ul nu a cumpărat voturi, nu cumpără şi nu va merge cu astfel de instrumente în campania electorală.”

Europa Liberă: În acest scrutin local a fost un vot politic?

Igor Dodon: „Eu cred că în acest scrutin, mai mult dacă vorbim de municipiul Chişinău, s-a votat pentru o echipă profesionistă şi pentru modernizarea Chişinăului. A încercat cineva să lanseze votul politic, cred că le-a reuşit mai puţin.”

Europa Liberă: Igor Dodon ce lecţie a însuşit de pe urma acestui scrutin?

Igor Dodon: „Eu cred că a fost o experienţă extrem de importantă pentru mine. O experienţă care continuă. Am fost responsabil personal de această campanie electorală, mi-am făcut-o singur, începând de la „A” şi până la ultimul mesaj în această campanie electorală şi cred că a fost o experienţă foarte bună şi am învăţat foarte, foarte multe.”

Europa Liberă: Ce înseamnă că aţi făcut campania de unul singur? Fără sprijinul PCRM?

Igor Dodon: „Nu la aceasta mă refer. Mă refer că am fost implicat nemijlocit în tot ceea ce ţine de ideologia campaniei, spoturile ş.a.m.d. Ceea ce nu am avut ca experienţă în campaniile anterioare. Amintesc – asta e a cincea campanie electorală în viaţa mea.”

Europa Liberă: Cât costă o campanie? Un vot? O promisiune?

Igor Dodon: „O campanie cred că costă...de la persoanele competente care au acumulat informaţii în acest sens. O promisiune, cel puţin pentru mine, costă foarte mult, deoarece eu îmi respect promisiunile şi le duc până la capăt. O promisiune pentru mine costă foarte mult, deoarece atunci când eu dau o promisiune, eu fac tot posibilul ca ea să fie implementată în viaţă.”

Europa Liberă: Domnule Dodon, dacă nu câştigaţi fotoliul de primar, mergeţi în fruntea Consiliului municipal Chişinău?

Igor Dodon: „O să mă gândesc la propunerea Dumneavoastră. Este o propunere interesantă. Însă eu cred că voi câştiga fotoliul de primar general în municipiul Chişinău.”

Europa Liberă: Care credeţi că ar putea să fie relaţia în caz dacă câştigă liberalul Dorin Chirtoacă şi Consiliul municipal Chişinău este dominat de comunişti?

Igor Dodon: „Eu nu răspund la întrebările „dacă” şi nu fac astfel de pronosticuri. Noi am mers în această campanie pentru a câştiga. Şi am avut două sarcini de bază la începutul campaniei electorale. Una a fost să câştigăm funcţia de primar general al municipiului Chişinău, şi a doua – să avem o majoritate în Consiliul municipal. Una din sarcini am asigurat-o deja. Va fi asigurat şi al doilea obiectiv.”

Europa Liberă: Credeţi că e scindată societatea? Se vede această dezbinare în societatea moldavă?

Igor Dodon: „Cred că această scindare este şi cei care încearcă să o provoace, în special contracandidatul meu, face tot posibilul în acest sens. Însă sunt ferm convins că eu personal, şi echipa pe care o reprezint o să poată să ajungă la un dialog constructiv. De ce nu? Sunt gata, chiar la această etapă să discut cu cei de la PD, de la PLDM pentru a găsi cele mai bune căi de soluţionare a problemelor Chişinăului.”

Europa Liberă: Care trebuie să fie relaţia dintre puterea locală şi cea centrală?

Igor Dodon: „O abordare constructivă, o relaţie de parteneriat, nu politic, ci pentru soluţionarea problemelor locuitorilor.”

Europa Liberă: Administraţia publică locală are suficientă autonomie astăzi?

Igor Dodon: „Cred că mai sunt necesare unele lucruri de a fi implementate, ce ţine în primul rând de autonomia financiară.”

Europa Liberă: Veţi propune Parlamentului să revină la această idee, ca să îmbunătăţească norma legală?

Igor Dodon: „Primul proiect în acest sens a fost elaborat chiar de noi, fiind la guvernare, în anul 2007-2008. Cu regret nu s-a reuşit implementarea acestuia. De aceea eu susţin această idee şi o voi susţine şi în continuare.”

Europa Liberă: Credeţi în victorie?

Igor Dodon: „Da, eu sunt un luptător şi lupt până la urmă, aşa cum spunea Margaret Thatcher: cel care intră în luptă, trebuie să lupte până la victorie.”

Europa Liberă: Ce aveţi să-i reproşaţi domnului Chirtoacă?

Igor Dodon: „Prea multe pentru a spune doar într-un interviu. Însă în primul rând situaţia deplorabilă a municipiului Chişinău.”
XS
SM
MD
LG