Linkuri accesibilitate

Chişinău: Reacţie prudentă la declaraţiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov privind federalizarea Moldovei


Autorităţile moldovene au reacţionat cu prudenţă la declaraţiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a sugerat că federalizarea Moldovei este o soluţie optimă pentru rezolvarea problemei transnistrene.
Premierul Vlad Filat a declarat televiziunii publice Moldova 1 că Chişinăul aşteaptă reluarea convorbirilor oficiale, posibil la Moscova pe 21 iunie. Despre declaraţia ministrului rus, Filat a mai spus că reprezintă opinia unei părţi din şapte participante la formatul de negocieri 5+2: „Noi nu acceptăm poziţia în care să existe precondiţii. Procesul de negocieri urmează să înceapă, să avem negocieri autentice şi în urma acestor negocieri să identificăm o soluţie viabilă şi durabilă”.
În declaraţiile de luni la postul de radio Eho Moscvî, Lavrov a mai criticat Moldova pentru adoptarea legii din 2005, în care se spune că singura soluţie posibilă este statul unitar, Moldova.
Ministerul moldovean de externe a declarat azi într-un comunicat de presă că mizează pe „un efort comun şi imparţial” al mediatorilor şi observatorilor în dosarul transnistrean, „de natură să imprimă procesului de reglementare o dinamică pozitivă”.
XS
SM
MD
LG