Linkuri accesibilitate

Ipoteza lui Băsescu: Moldova aderă la UE în 7 ani


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Orizontul de aşteptare de 7 ani: o tactică a lui Băsescu pentru a motiva Moldova să continue reformele şi să preseze UE să-şi asume un termen.


Preşedintele României Traian Băsescu, în interviuri acordate la Londra a vorbit despre viziunea sa asupra Uniunii Europene în viitorii 10 ani şi a avansat ipoteza că Moldova, Balcanii de Vest şi Turcia ar putea până atunci adera la Uniunea Europeana. De la Bucureşti, Sabina Fati:


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct



Presedintele Romaniei vrea sa le dea liderilor de la Chisinau un orizont de timp palpabil pentru aderarea la Uniunea Europeana, atit pentru a impulsiona fortele pro-occidentale inainte de turul al doilea al alegerilor locale, cit si pentru a oferi electoratului speranta ca s-ar putea bucura de beneficiile modernizarii intr-o perioada clar definita. Traian Basescu a facut deci un nou pronostic: Moldova adera la Uniunea Europeana in urmatorii sapte ani, dupa ce la sfirsitul anului trecut anticipa o reunificare a Basarabiei cu Romania in urmatorii 25 de ani. De data aceasta declaratia prin care presedintele roman sustine ca „inca opt state intre care Moldova si Turcia se vor alatura Uniunii Europene pina in 2018”, a fost facuta la Londra cu sublinierea de referinta ca Marea Britanie si Romania sustin integrarea acestor tari. Traian Basescu a reusit, asadar, la intilnirea pe care a avut-o cu premierul britanic nu doar sa aduca pe agenda discutiilor subiectul Moldova, ci sa obtina si sprijin explicit la Londra pentru aderarea Republicii Moldova intr-un anumit interval.

Traian Basescu a avut ca principal obiectiv de politica externa apropierea Romaniei de Republica Moldova si impingerea ei in grupul statelor din Balcanii de Vest pentru a putea incepe tratative directe cu Bruxelles-ul. Din acest motiv a presat autoritatile romane sa modifice legea pentru acordarea cetateniei, tocmai pentru ca moldovenii sa aiba acces odata cu romanii la piata muncii din Uniunea Europeana si la spatiul de libera circulatie. In acelasi timp, insa, presedintele roman a facut lobby in favoarea Moldovei in majoritatea cancelariilor comunitare, asumindu-si sarcina sa puna pe şinele integrarii micul stat de dincolo de Prut pina la finele mandatului sau.

Din 2005 de cind este presedinte, Traian Basescu a incercat sa miste lucrurile in Republica Moldova, de aceea raminerea la putere a aliantei pro-europene de la Chisinau este vitala pentru ca Presedintele Romaniei sa-si poată pune in opera proiectul intitulat Moldova. Orizontul de asteptare de sapte ani pentru integrarea in Uniunea Europeana face parte, astfel, din tactica sefului statului roman. Atit pentru a motiva Moldova sa-si continue reformele, cit si pentru a presa Bruxelles-ul sa-si asume un termen, fie si indepartat, pentru primirea Turciei, Moldovei si a statelor din Balcanii de Vest in Uniunea Europeana.

Politigraf

XS
SM
MD
LG