Linkuri accesibilitate

O victorie a Alianței „à la Phyrrus”


Octavian Țîcu: „schimbarea la faţă” a R. Moldovei, dacă e să-l parafrazăm pe Cioran, este un proces chinuitor, dar se produce.”



Modul în care a fost distribuită puterea locală, cu excepţia cazurilor în care mai urmează, este deja destul de limpede. Comisia Electorală Centrală a încheiat procesarea aparent sisifică a voturilor şi a făcut publice rezultatele alegerilor de duminică. Ce tablou ni se aşterne acum în faţa ochilor şi ce ar trebui să înţelegem că se poate întâmpla odată aşezate autorităţile locale la locul lor? Este una din temele discuţiei pe care o vom avea cu analistul politic şi doctorul în istorie Octavian Ţîcu, conferenţiar al Universităţii Libere Internaţionale şi al Academiei de Ştiinţe din Moldova.

Europa Liberă: Dle Ţîcu, aşa cum arată rezultatele alegerilor, atât cât au fost anunţate oficial, aţi avut sentimentul vreunei surprize ?

Interviul matinal EL: cu Octavian Țîcu despre semnificația rezultatelor alegerilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:30 0:00
Link direct


Octavian Ţîcu: „Nu este nici o surpriză. Şi actorii politici, mă refer în primul rînd la PL, şi alte organizaţii neguvernamentale ca PromoLex au spus deja că va fi turul doi în Chişinău pentru funcţia de primar. Însă dacă privim per ansamblu R. Moldova, desigur am putea privi pozitiv în termenii unei victorii a Alianţei în faţa Partidului comuniştilor.”

Europa Liberă: Se poate vorbi cumva de o victorie a cuiva în acest scrutin de duminică ?

Octavian Țîcu

Octavian Ţîcu: „Eu cred că dacă am privi în termenii unei bătălii, într-adevăr am putea vorbi despre o victorie „a la Phyrrus” a Alianţei pentru că de fapt confruntarea în aceste alegeri locale a fost între Alianţă şi Partidul comuniştilor din R. Moldova şi pierderile acestei bătălii ar putea conta în balanţa totală a victoriei Alianţei; pentru că dacă ne uităm la harta geografică a alegerilor, atunci principalele bastioane, aş spune, mă refer la principalele oraşe – Chişinău, Bălţi şi Cahul – au fost pierdute în faţa PCRM-ului, în schimb avem o dominaţie în date totale dacă ne referim la Alianţă ca la un tot întreg, ca o maşină funcţională, în cazul celorlalte primării, inclusiv şi a consiliilor raionale.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus - o victorie à la Phyrrus – pentru Alianţă, adică o victorie cu prea multe pierderi, ca să spunem aşa. Pe de altă parte, peste 60 la sută din consiliile raionale pot avea o majoritate a coaliţiei de la guvernare, în comparaţie cu 2007 lucrurile par să se fi înrăutăţit pentru PCRM. Dv. cam ce explicaţie vedeţi în această privinţă? E o tendinţă sau un concurs mai nefericit de împrejurări, ca să spunem aşa, pentru actuala opoziţie?

Octavian Ţîcu:
„În primul rînd, impresia generală care s-a creat şi panica care a existat pe parcursul zilei datorită datelor contradictorii dădea impresia unei „purpurizări” [purpuriu-roşu, culoarea PCRM-ului] a R. Moldova în general, dar mai ales la Chişinău. Şi aceste date contradictorii care au scăzut pe parcursul zilei în defavoarea comuniştilor au făcut situaţia tensionantă şi dădea impresia că PCRM-ul va avea de cîştigat.

Sigur eu aş prefera să abordez separat Chişinăul de restul ţarii în primul rînd datorită centralităţii acestei confruntări în Chişinău, pentru că în restul ţarii avem o situaţie favorabilă alianţei prin datele care există la ora actuală.
Unii actori politici ai Alianţei, şi mă refer la PLDM, au fost prima oară angajaţi în campanie locală şi au obţinut rezultate aş spune bune dacă ne gîndim la faptul că PLDM are 26 la sută în primării.

Şi în aceste circumstanţe există şi situaţii cu locuri indecise în care Alianţa, dacă ar acţiona ca un tot întreg, şi-ar putea consolida avantajul faţă de Partidul comuniştilor.”

Europa Liberă: Intuiţia dv. care ar fi totuşi – după iată pierderile vizibile şi nervii provocaţi de gîlcevele anterioare din sînul coaliţiei - credeţi că această alianţă se poate consolida după acest „duş rece” la nivel de consilii, la nivel de putere locală?

Octavian Ţîcu:
„Eu cred că da şi aş spune că aceste alegeri au adus anumite schimbări în cadrul Alianţei şi mă refer la preluarea unor iniţiative, pentru că PL cu siguranţă devine partidul central al Alianţei în cadrul Chişinăului şi poate prelua avantaje din acest lucru. Sigur s-au produs anumite lucruri interesante în ajun de campanie şi

avantajarea lui Chirtoacă în cazul retragerii lui Bodiu poate servi ca o modalitate a face acelaşi lucru în situaţiile în care Alianţa ar putea susţine anumiţi candidaţi în alte locuri unde nu există certitudine.

Adică în condiţiile în care în acest două săptămîni va exista o conlucrare, ceea ce pînă la alegeri nu s-a întîmplat, deci eu cred că alianţa ar putea funcţiona ca un tot întreg pentru a finaliza cu succes avantajele obţinute în aceste alegeri şi în localităţi, dar mai ales în orașul Chişinău.”

Europa Liberă: În ce măsură rezultatele alegerilor vor încuraja sau va descuraja intenţiile de provocare în continuare a alegerilor anticipate parlamentare prin nealegerea şefului statului?

Octavian Ţîcu:
„Eu vedeam aceste alegeri locale ca un test în ajunul alegerilor parlamentare şi spuneam, mai mult cu intenţia de speranţă, că o victorie detaşată a Alianţei în faţa Partidului comuniştilor ar pregăti terenul pentru obţinerea unor alegeri parlamentare care ar da consistenţă mai multă
PCRM-ul rămîne o forţă veritabilă, o forţă care trebuie luată în consideraţie şi care nu a plecat nicăieri.

parlamentară Alianţei.

După cum vedem, însă, şi acest lucru ar trebui să-l recunoaştem, deşi ar trebui să aşteptăm şi turul doi pentru a vedea ce se va întîmpla şi în capitală, lucrurile nu par a fi atît de încurajatoare şi PCRM-ul rămîne o forţă veritabilă, o forţă care trebuie luată în consideraţie şi care nu a plecat nicăieri. De fapt, toate victoriile Alianţei au fost chinuite în faţa Partidului comuniştilor şi „schimbarea la faţă” a R. Moldovei, dacă e să-l parafrazăm pe Cioran, este un proces chinuitor, dar se produce.”

Europa Liberă: De altfel, din 2001 o cvasi-jumătate a electoratului votează constant cu PCRM. Această parte a electoratului pare a fi vizibil mai reticentă faţă de valorile europene, faţă de orientarea explicită spre Occident a R. Moldova şi mult mai familiară cu ideea de apropiere de Rusia. Dacă lucrurile nu s-au schimbat până acum şi, se pare, că nu se vor schimba în curând – cum poate fi posibilă o apropiere de UE, o integrare la nivel de om chiar, de mental şi angajament cu atâta populaţie care concepe occidentul ca pe un adversar?

Octavian Ţîcu:
„Eu văd acest fenomen al comunismului în R. Moldova, cel puţin a apărut o nuanţă nouă în aceste alegeri locale legată de PCRM. Mă refer la faptul că a

împins în faţă un lider politic de tip nou care contrastează cu tiparele obişnuite ale liderilor comunişti anchilozaţi şi mă gîndeam la Dodon în termenii unei noi generaţii de lideri comunişti care este de tip modern şi care are atracţie.

Mă uitam pe străzile Chişinăului, era pe primele pagini ale
Două lucruri care au dat Partidului comuniştilor consistenţă în aceste alegeri locale, sînt faptul că Alianţa nu a procedat la o condamnare morală şi istorică a comunismului şi nu a procedat la o condamnare juridică.

celor mai mari reviste, deci imediat, instantaneu. Şi aceasta i-a asamblat imaginea. Este o noutate din punctul meu de vedere, pentru că alte două lucruri care nu s-au întîmplat şi care au dat Partidului comuniştilor consistenţă în aceste alegeri locale, şi pe viitor ar putea să-i dea consistenţă, este faptul că Alianţa nu a procedat la o condamnare morală şi istorică a comunismului şi, în al doilea rînd, nu a procedat la o condamnare juridică. Ceea ce în continuare a dat legitimitate Partidului comuniştilor şi o identificare cu PCRM nu mai este văzută în termenii unui negativism, cum ne-am fi aşteptat.

În al doilea rînd este sigur incapacitatea actului de guvernare, pentru că de eficienţa alianţei depinde în mare măsură faptul dacă alegătorul din R. Moldova va alege altfel. Sigur ne vom confrunta în continuare cu prezenţa acestui electorat care sunt ca soldaţii, aşa cum am spus, extrem de fideli şi disciplinaţi în felul cum îşi etalează sprijinul faţă de PCRM. Însă, per total, în R. Moldova schimbarea se produce şi avem un electoral pro-european care este din ce în ce mai prezent şi mai numeros în R. Moldova.”

Europa Liberă: De ce unele raioane sunt pronunţat şi ferm anticomuniste, cum Nisporeni, Ştefan Vodă, Ialoveni? Deşi au fost expuse ca şi toate localităţile aceloraşi treceri cu vedere a trecutului, a istoriei.

Octavian Ţîcu:
„Vedeţi, atunci cînd vorbim de localităţi, în general, Chişinăul este mai distinct pentru că are un electorat sensibil, activ politic şi cu o cultură politică mai ridicată şi acest lucru s-a văzut cînd a susţinut PL-ul ca un contracandidat la celelalte partide din Alianţă. Cînd vorbim de raioane, aici trebuie să luăm în vedere unele nuanţe legate de particularismul localităţilor sau al oamenilor care au fost expuşi sau nu, din punct de vedere istoric, la consecinţele comunizării.

Localizarea geografică nu are relevanță, pentru că mă aşteptam ca, de exemplu, Ungheni-ul să fie anticomunist total, pentru că este în proximitatea Iaşului şi a fost în permanenţă zona de frontieră expusă influenţei române;
Susţinerea comuniștilor este o chestiune determinată de particularităţile istorismului

deci lucrurile nu stau aşa cum ne-am fi aşteptat.

Însă vedem că susţinerea comuniștilor are o chestiune determinată de particularităţile istorismului pentru că vedem că zonele eterogene din punct de vedere etnic şi periferice, aş spune, care întotdeauna au fost problematice pentru R. Moldova din punctul de vedere a acestei neomogenităţi etnice votează Partidul comuniştilor.”

Europa Liberă: E limpede – turul doi al alegerilor primarului de Chişinău. Din punctul dv. de vedere, există suficientă capacitate de remobilizare atît a electoratului alianţei, cît şi a partidului comuniştilor peste două săptămîni?

Octavian Țîcu în studioul Europei Libere

Octavian Ţîcu: „Da, există cu certitudine o astfel de capacitate de mobilizare, însă trebuie realizate cîteva lucruri. În primul rînd, Alianţa trebuie, în mod urgent, să se consfătuiască pentru a decide asupra strategiilor de acţiune în următoarele două săptămîni.

Pentru că de felul cum vor reuşi în primul rînd liderii (şi mă refer în primul rînd la Vlad Filat, cel care, din punctul meu de vedere, în ultimul timp a determinat acest haos din interiorul Alianţei); deci, de felul cum vor reuşi liderii să se determine, pentru că cel puţin în Chişinău avem un vîrf de lance clar exprimat care trebuie susţinut la ora actuală, mă refer la Dorin Chirtoacă, şi la acţiunile din teritoriu în care partidele Alianţei vor trebui să susţină acei candidaţi care au nevoie de sprijin în confruntarea împotriva partidului comuniştilor.”

Europa Liberă: Dle Ţîcu, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG