Linkuri accesibilitate

„Chişinăul - pe muchie de cuţit” (Jurnal de Chișinău)


Alegerile pritocite de presa dimineții.




Cotidianul Adevărul porneşte de la rezultatele parţiale de ieri seara care îl mai dădeau învingător pe Igor Dodon şi afirmă că „dacă situaţia rămâne aceeaşi şi după procesarea voturilor din suburbii, Igor Dodion va fi primul primar comunist ales democratic în capitală”. Publicaţia mai scrie că rezultatele scrutinului de duminică ar putea duce la parlamentare anticipate, care ar fi dramatice pentru AIE. Un alt gînd din acest ziar – certurile din interiorul coaliţiei de guvernămînt le-au asigurat comuniştilor un scor bun în capitală. Unele partide din AIE s-au sabotat reciproc, iar în continuare comuniştii vor încerca să provoace anticipate şi să dea peste cap alianţa, sunt şi cîteva constatări ale experţilor citate de acest ziar.

Fără a aştepta rezultatele finale ale numărării, Moldova Suverană îl şi declară învingător pe candidatul comunist. „ Igor Dodon este noul primar al Chişinăului”, scrie pe prima pagină publicaţia.

Pavel Păduraru scrie în Timpul că „dacă premierul Filat, cel care nu încetează să ne promită dreptate şi libertate, ar fi băgat la răcoare măcar un singur comunist certat amarnic cu legea, Chirtoacă avea să fie astăzi primar.” De aceea, vina pentru o eventuală revenire la putere a comuniştilor trebuie să şi-o asume numai şi numai iubita noastră alianţă, conchide Păduraru.

Acelaşi gînd se poate desprinde şi din editorialul lui Constantin Tănase. „AIE l-a îngropat pe Chirtoacă. La rînd e R. Moldova”, scrie Tănase, cu precizarea că la momentul scrierii articolului situaţia nu era încă clară.

Un alt articol din Timpul se întitulează „Chişinăuienii rătăciţi prin 3D”, făcându-se aluzie la lentoarea cu care s-au numărat voturile din capitală, iar 3 de „D” printre care s-au rătăcit locuitorii urbei ar fi Dorin, Dodon şi Dezamăgirea.

Jurnaliştii de la Jurnal de Chișinău, înainte de a trimite ziarul la tipar, au reuşit să vadă rezultatele finale din care rezultă că nu există un învingător în Chişinău şi că vom avea al doilea tur de scrutin. „Chişinăul - pe muchie de cuţit”, titrează ziarul. Iar Nicolae Negru face în editorialul său o analiză a rezultatelor obţinute de partide şi scrie - partidul lui Filat a pierdut a jumătate de alegători din Chişinău pentru că şi-a retras candidatul, dar mai ales în urma declaraţiilor lui Tănase şi Godea; PD-ul a greşit enorm scotîndu-l în faţă pe Plahotniuc – nu i se permite nimănui să sfideze atît de deschis inteligenţa alegătorilor, Iar PL se poate felicita pentru faptul că Mihai Ghimpu nu s-a implicat (PL a înregistrat fără el un scor mai bun decît cu el). Ce poate urma potrivit lui Nicolae Negru acestor alegeri vă las să aflaţi citind Jurnal de Chişinău.
XS
SM
MD
LG